САЩ и Китай отхвърлиха правилата и ограниченията, които възпираха тяхното

...
САЩ и Китай отхвърлиха правилата и ограниченията, които възпираха тяхното
Коментари Харесай

Новата студена война между САЩ и Китай се разгорещява

Съединени американски щати и Китай отхвърлиха разпоредбите и рестриктивните мерки , които възпираха тяхното световно съревнование в 21 век, отваряйки пътя за нарастващ спор на доста фронтове, който никоя от страните не наподобява да е желаеща или способна да спре, написа в собствен материал английският в. " Гардиън ".

Китайските управляващи упрекнаха Вашингтон, че е почнал нова студена война, само че конфликтът сред двете сили към този момент сподели капацитета си да се трансформира в парещ при някой инцидентен случай или неправилна преценка, в случай че не се подхващат дейности за понижаване на напрежението.

През последните няколко седмици, до момента в който сред двете страни се разразяваше комерсиална война, американски и китайски бойни кораби едвам не се сблъскаха в Южнокитайско море. А американското ФБР сложи капан в Белгия за върховен чиновник на китайското разузнаване и го екстрадира в Съединени американски щати, предизвиквайки яд в Пекин.

Междувременно Вашингтон доста ускори войнствената си изразителност, представяйки Китай като рисков съперник. По време на съвещание на Съвета за сигурност през предишния месец американският президент Доналд Тръмп упрекна Пекин, без да се базира на доказателства, че се пробва да го смъкна от власт посредством намесата му в американските избори.

Няколко дни по-късно неговият вицепрезидент Майк Пенс разшири обвиняването, изтъквайки, че Китай организира масирани дейности, в това число " подтиснически " способи за интервенция в американската вътрешна политика, с цел да докара на власт " друг американски президент ". Пенс, сходно на президента, не показа доказателства за изказванието.

Повечето специалисти показват, че Китай - въпреки и водач в икономическия шпионаж, който се опитваше да лобира против политиката на Тръмп за митата - не се опитвал да хакне изборите в Съединени американски щати по метода, по който Русия се намеси в президентските избори през 2016 година, които вкараха Тръмп в Белия дом.

Ала китайското държавно управление е прекратило примирието в киберсферата, контрактувано сред китайския президент Си Цзинпин и някогашния американски президент Барак Обама през 2015 година, отприщвайки армии от хакери още един път в търсене на комерсиалните секрети на американски компании.

А Пекин е наредил на военния си флот да употребява надалеч по-агресивни тактики за прекъсването на американски кораби, както и кораби на техните съдружници да плават покрай островите и рифовете в Южнокитайско море, към които има териториални искания и трансформира във военни аванпостове, с цел да упражнява надзор над стратегическите морски пътища.

Примирието в киберсферата през 2015 сред Си и Обама не приключи кибершпионажа по какъвто и да било метод, само че това докара до фрапантно понижаване на кражбите на интелектуална благосъстоятелност от страна на китайската страна за конкурентна изгода на китайската промишленост. Това помирение в този момент е изцяло завършило, акцентира Дмитрий Алперович, съосновател на компанията за киберсигурност CrowdStrike.

" CrowdStrike в този момент може да удостовери, че Китай още веднъж (след огромен спад в активността през 2016 г.) е най-голямата опасност като страна във връзка с хакерски офанзиви против западната промишленост ", написа Алперович в " Туитър ".

Кристофър Пейнтър, който беше първият американски посланик в региона на киберсигурността при ръководството на Обама, декларира, че Пекин се е съгласил със съглашението през 2015 сред Съединени американски щати и Китай, тъй като китайците не са желали опасността от наказания да засенчи държавно посещаване на Си Цзинпин.

" Това не се разглеждаше единствено като въпрос в региона на киберсигурността, само че и като въпрос от региона на икономическата и националната сигурност, който засегна цялостните връзки ", разяснява Пейнтър, който в този момент е комисар в Глобалната комисия за непоклатимост на киберпространството, като добавя: " Разбира се, към момента имаше хакерски офанзиви, само че имаше доста понижение. "

" Ако регистрираното нарастване е правилно, бих го приписал частично на това утежняване на цялостните връзки ", отбелязва Пейнтър.

Междувременно Съединени американски щати ускориха контрамерките си, придвижвайки се от игра на защита - закърпвайки уязвимости и идентифицирайки китайски хакери - в офанзивни дейности.

През предходната седмица Министерството на правораздаването на Съединени американски щати за първи път съумя да екстрадира висшия китайски офицер от разузнаването Янджун Су, който беше подведен в Белгия на 1 април, смятайки, че ще му бъдат предоставени търговски секрети от американски самолетни компании на флашка от източник, който той е бил вербувал. Белгийските управляващи, работещи с американските си сътрудници, са го чакали.

Китайските управляващи дефинираха изказванията за Су като " изсмукани от пръстите ". В отговор на въпроси, свързани с изказванията за китайски шпионаж, Лу Канг, представител на китайското външно министерство съобщи: " Обвиненията са неоснователни. Настояваме Съединени американски щати да спрат да употребяват така наречен " киберкражба ", с цел да дискредитират Китай... и да накърняват китайско-американските връзки. "

Говорителят посочи, че се надява, че Съединени американски щати и техните съдружници ще " изоставят... менталността на студената война и тази игра с " нулева сума " и ще се отнасят към развиването на Китай с " отвореност, съпричастност и съдействие ".

Китай към този момент не просто провокира Съединени американски щати на масите на комерсиалните договаряния и в сенките на кибершпионажа. Неговите въоръжени сили усилват зоната му на въздействие в Тихия океан, завладявайки контрола върху оспорвани острови и рифове в Южнокитайско море, изграждайки военни аванпостове върху тях и имайки териториални искания към водите към тях.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР