САЩ и Иран размениха затворници, предаде Ройтерс.Задържан в САЩ иранец

...
САЩ и Иран размениха затворници, предаде Ройтерс.Задържан в САЩ иранец
Коментари Харесай

САЩ и Иран размениха затворници

САЩ и Иран размениха пандизчии, съобщи " Ройтерс ".

Задържан в Съединени американски щати иранец и държан в ирански затвор американец ще се съберат още веднъж със фамилиите си, съобщи президентът Доналд Тръмп и ирански чиновник във връзка замяна на пандизчии сред Вашингтон и Техеран.

Размяна на пандизчии се състоя във време на изключително обтегнати връзки сред дългогодишните врагове.

Тръмп съобщи, че китайско-американецът Сиюе Ванг се завръща в Съединени американски щати. Ирански чиновник съобщи, че иранският Масуд Солеймани е бил освободен от задържане в Съединени американски щати.

В изказване, издадено от Белия дом, Тръмп не загатна за освобождението на Солеймани, само че благодари на швейцарското държавно управление за помощта му в договарянията за освобождението на Ван.

" Освобождаването на американци, държани в плен, е от жизненоважно значение за моята администрация и ние ще продължим да работим интензивно, с цел да върнем у дома всички наши жители, неправилно държани в плен в чужбина ", акцентира той.

Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф също благодари на швейцарското държавно управление за съдействието за замяна на пандизчии.

Швейцария съставлява дипломатически ползи на Съединени американски щати в Иран, защото Вашингтон и Техеран прекъснаха дипломатическите връзки малко след ислямската гражданска война през 1979 година в Иран.

Ванг, жител на Съединени американски щати и аспирант от университета в Принстън, провеждал дисертационно проучване в Иран през 2016 година, когато беше арестуван и упрекнат от Иран, че " шпионира под прикритието на научните проучвания ".

Впоследствие той бе наказан по обвинявания в шпионаж и наказан на 10 години затвор през 2017 година.

Солеймани, специалист по стволови кафези, беше задържан на летището в Чикаго през октомври 2018 година, по обвиняване, че се е опитал да изнесе биологични материали в Иран в нарушаване на американските наказания против Иран поради нуклеарната му стратегия.

Няколко десетки иранци са арестувани в американските затвори, доста от тях за нарушение на глобите.

Напрежението сред Иран и Съединените щати се ускори откогато Тръмп предходната година изтегли Вашингтон от нуклеарна договорка за 2015 година сред Иран и шест съществени сили и възвърне глобите, които осакатиха стопанската система на Техеран.

В подмяна Иран последователно понижи уговорките си по съглашението. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР