САЩ и Европейският съюз обявиха огромна сделка за американски втечнен

...
САЩ и Европейският съюз обявиха огромна сделка за американски втечнен
Коментари Харесай

Сделка между САЩ и ЕС осигурява 15 млрд. куб. м втечнен газ в Европа до края на 2022 г.

Съединени американски щати и Европейският съюз оповестиха голяма договорка за американски полутечен природен газ, която ще разреши понижаване на европейската взаимозависимост от съветските енергийни запаси. Според съглашението, оповестено в петък от президента на Съединени американски щати Джо Байдън и ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, до края на 2022 година в Европа ще бъдат доставени спомагателни 15 милиарда куб. м полутечен природен газ, а настрана работна група ще прегледа методите за в допълнение понижаване на вноса на съветско синьо гориво за общността.

В началото на март блокът към този момент разгласи проект за стесняване на зависимостта на съветския газ с една трета до края на 2022 година В момента на " Газпром " се падат към 40 % от газовите покупко-продажби в съюза. Според данните на Европейска комисия годишното ползване на природен газ е било 541 милиарда куб. м, което прави към 216 милиарда куб. м годишно съветски газ.

Еврокомисията също по този начин ще работи със страните членки, с цел да подсигури, че те ще могат да получат още към 50 милиарда куб метра американски полутечен природен газ най-малко до 2030 година, сочи документ, възложен от Белия дом. През предходната година в Европа са били импортирани 22 милиарда куб. м американски полутечен газ

Тъй като американските мощности за втечняване на природния газ работят с цялостен потенциал, съгласно анализатори по-голямата част от спомагателния газ за Европа ще би трябвало да бъде експорт, очакван в началото за други елементи на света.

Американският президент Джо Байдън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен оповестиха също по този начин, че ще бъде основана работна група, която да работи за понижаване на зависимостта на Европа от съветски изкопаеми горива.

" Днес договорихме взаимен проект за постигането на тази цел, до момента в който в същото време ускоряваме напредъка си към бъдеще на чиста сила ", сподели американският държавен глава в Брюксел. Той добави също по този начин, че самодейността ще търси способи за потребление във допустимо най-голяма степен на възобновима сила и понижаване на търсенето на сила.

" Путин употребява съветските енергийни запаси, с цел да манипулира своите съседи и да оказва напън върху тях ", съобщи байдън пред публицисти в Брюксел. " Той употребява облагите от тях с цел да зарежда своят авоенна машина ", сподели още той.

" Знам, че елиминирането на съветския газ ще коства доста на Европа, само че това е освен вярното нещо, което би трябвало да се направи от морална позиция, а ще н ипостави на доста по-силни стратегически позиции ", сподели още президентът на САЩV

" Ние желаеме, като европейци, да се диверсифицираме от Русия към снабдители, за които имаме вяра, че са наши другари и можем да разчитаме на тях ", съобщи на собствен ред фон дер Лайен.

По думите ѝ с задачата от 50 милиарда куб. м годишно ще се заменят една трета от в този момент идващия в Европа съветски газ.

Еврокомисията възнамерява да очертае през май проекти по какъв начин да постави завършек на потреблението в Европейски Съюз на съветски изкопаеми горива до 2027 година.

Според изчисленията на Брюксел повишението на енергийната успеваемост в домовете може да икономиса потреблението на 15.5 милиарда куб. м газ годишно, а увеличението на вятърните и слънчевите мощности да размени други 20 милиарда куб. м синьо гориво.

Сред задачите на Европейска комисия е до 2030 година да се спести потреблението на 170 милиарда куб. в посредством енергийна успеваемост и потребление на възобновима сила.

Европейски Съюз и Съединени американски щати също така имат намерение да продължат съдействието по произвеждане на възобновим водород за заменяне на изкопаемите горива, се показва в изказване, оповестено на уеб страницата на Белия дом.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР