САЩ и Азия може да са най-бързо развиващите се региони

...
САЩ и Азия може да са най-бързо развиващите се региони
Коментари Харесай

Европа изпреварва САЩ и Азия като магнит за таланти

САЩ и Азия може да са най-бързо разрастващите се райони в софтуерно отношение, само че Европа към момента притегля най-хубавите гении.

Швейцария още веднъж зае първото място в международно изследване за поощряване и привличане на гении. Първите 10 места са окупирани от 9 европейски страни и Канада, като там изненадващо не попада Съединени американски щати, нито някоя азиатска страна.

За пета поредна година алпийската страна резервира водачеството си в новия отчет World Talent Ranking, оповестен от IMD Business School, вследствие на мощното си концентриране върху развиването на умения и образованието. Второ и трето място заемат Дания и Норвегия, написа Bloomberg.

Макар Съединени американски щати да не стигат до топ 10, те се изкачват с 4 места до 12-о място. Англия изостана с 2 места и към този момент е 23-а. Канада е единствената неевропейска страна, която се подрежда измежду първите 10.

" Икономиките, сложени в първите 10 от класацията, нормално имат високи равнища на вложения в публичното обучение и високо качество на живот, което им разрешава да развият локалния човешки капитал и да привлекат висококвалифицирани експерти от чужбина ", сподели Артуро Брис, шеф на Световния център за конкурентоспособност на IMD.

Сингапур е най-високо класираната азиатска стопанска система, заемайки 13-о място и изпреварвайки Хонконг, който падна с 6 места до 18-о място. И двете стопански системи не престават да се отличават в привличането на експерти от чужбина, само че изостават по вложенията в обучение, се показва в отчета.

Китай се подрежда на 39-о място поради компликациите при привличането на задгранични квалифицирани служащи и заради обстоятелството, че държавните разноски за обучение остават под междинното за напредналите стопански системи, се споделя в отчета.

Страните от Латинска Америка са измежду най-слабо конкурентните, а Мексико се класира на 61-о място. Венецуела е последната в листата, заемайки 63-о място. Двете страни страдат от приключване на мозъци и релативно ниски обществени разноски за обучение.

Проучването е изследвало мнението на над 6000 ръководители в 63 стопански системи. Всяка стопанска система е оценена съгласно разнообразни фактори, в това число по какъв начин влагат в развиването на локалната работна мощ и степента, в която могат да привлекат и задържат квалифицирани служащи и качеството на уменията, налични в техния ресурс от гении.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР