САЩ екстрадират литовска активистка срещу педофилията и корупциятаСъд в Съединените

...
САЩ екстрадират литовска активистка срещу педофилията и корупциятаСъд в Съединените
Коментари Харесай

САЩ екстрадират литовска активистка срещу педофилията и корупцията
САЩ екстрадират литовска активистка против педофилията и корупцията
Съд в Съединените американски щати удостовери изгонването на някогашен литовски арбитър и политически деятел, който упреква управляващите в родината си в корупция и прикриване на случаи на педофилия, съобщи Агенция Франс Прес.

Неринга Венкене напусна прибалтийската страна още през 2013 година и от този момент обитава в Чикаго в очакване да получи политическо леговище.

Бившата литовската съдийка се трансформира в централна фигура в разплитането на сензационно дело за педофилия, което раздруса страната. Венкене основа политическа партия „ Път на смелостта “, чиято съществена цел беше битката против корупцията в прибалтийската република, член на Европейския съюз от 2004 година.

Венкене твърди, че брат ѝ е бил погубен, до момента в който се опитвал да разобличи политици, прикриващи педофилска мрежа, експлоатирала 3-годишната му щерка с безмълвното единодушие на някогашната му жена.

Съдебно решение, което разпореди връщането на детето при майка му, провокира вълна от публично неодобрение през 2012 година. Стотици литовци образуваха човешки щит пред дома на Венкене, с цел да попречат на управляващите да лишават детето.

Литва търси някогашната съдийка по обвинявания във възпрепятстване на правораздаването, поради съпротивата ѝ против връщането на детето при майка му. Държавният департамент на Съединени американски щати утвърди екстрадицията.

Венкене заведе дело във федералния съд в Чикаго, с цел да спре процедурата по изгонване, до момента в който не излезе решение по молбата ѝ за политическо леговище.

Съдът отхвърли да прекрати процедурата, като арбитър Вирджиния Кендъл съобщи, че „ съдът следва да почита правото на суверенните страни да ползват наказателното си законодателство “.

Адвокатите на Венкене незабавно оповестиха желанието си да апелират.

Случаят закупи необятна известност в Литва и даже разреши на „ Път на смелостта “ да вкара няколко депутата в Народното събрание след изборите през 2012 година.

Венкене получи поддръжка и от двама американски законотворци, които внесоха проектозакон в Конгреса, който да попречи на нейното изгонване, преди молбата ѝ за политическо убежища да бъде прегледана.

Американската Комисия за сигурност и съдействие в Европа показа мощно сериозен към Литва отчет по случая. Конгресмен Кристофър Смит означи, че 10 от 14-те обвинявания към Венкене, приложени към молбата за изгонване, са били отхвърлени от управляващите в Съединени американски щати.

Обвиненията „ имат възпиращ резултат по отношение на тези, които биха рискували да потърсят правораздаване за тези, които експлоатират полово деца “, съобщи конгресмен Смит. /БГНЕС

Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР