САЩ е страната, чиято култура оказва огромно влияние върху почти

...
САЩ е страната, чиято култура оказва огромно влияние върху почти
Коментари Харесай

16 интересни факта за САЩ

САЩ е страната, чиято просвета оказва голямо въздействие върху съвсем целия свят след края на Втората международна война. Оттогава американският метод на живот се възприема и копира от ден на ден и повече по целия свят. Повечето европейци през днешния ден си мислим, че знаем всичко най-важно за Съединени американски щати.

Но дали това в действителност е по този начин? Ето 16 забавни обстоятелството за Съединени американски щати, някои от които може даже да Ви изненадат:

1. Най-опасната специалност в Съединени американски щати е тази на президента

Четирима от 45-те президенти на Съединени американски щати са били убити, до момента в който са заемали най-високия държавен пост в страната. Това значи, че близо 10 % от щатските държавни глави са били премахнати, до момента в който са били в работа.
Убитите американски президенти са Абрахам Линкълн, Джеймс Гарфилд, Уилям Макинли и Джон Кенеди. За още двама щатски държавни глави се допуска, че са били отровени, само че не е потвърдено – Захари Тейлър и Уорън Хардинг. Срещу още 14 американски президенти е имало проекти или опити за нападение, в това число против Барак Обама, Джордж Буш – млади, Бил Клинтън и Джордж Буш – старши. Иначе казано, всяка друга работна позиция в Съединени американски щати е по-безопасна, в сравнение с тази на президента.

2. Секретните служби в Съединени американски щати са безусловно на всички места

Федералното бюро за следствие (ФБР) е проверяващ орган към Министерството на правораздаването в Съединени американски щати. Службата има пълномощия да проверява всички закононарушения против законите и сигурността на страната.
Никой не би могъл да каже тъкмо какъв брой души работят като сътрудници на секретните служби, само че те сигурно са доста повече, в сравнение с можем да предположим. Днес да вземем за пример към този момент се знае, че от 10 000 членове на щатската комунистическа партия през 1957 година, 1 500 общо са били вербуваните като доносници и внедрените сътрудници.

3. Съединени американски щати са имали 7 разнообразни столици в границите на единствено 16 години

Първата столица на Съединени американски щати е Филаделфия. От 1774 до 1790 година конгресът на Съединени американски щати се събира в разнообразни градове, което значи, че в този интервал всеки от следните градове наоколо до източния бряг се е смятал за столица на страната: Балтимор, Ланкастер, Йорк, Принстън, Анаполис и Трентън. През 1790 година Вашингтон става столица на Съединени американски щати, като такава е и до през днешния ден, към този момент повече от 225 години.

4. Всеки 8-ми американец е бил чиновник на „ МакДоналдс “

Откритата през 1940 година верига за бързо хранене „ МакДоналдс “ в калифорнийския град Сан Бернардино през днешния ден е най-голямата верига от този вид в целия свят. Напоследък се твърди, че веригата „ Събуей “ е изпреварила „ МакДоналдс “, само че това към момента не е несъмнено.

Веригата „ МакДоналдс “ има заведения за хранене в над 120 страни по света, като на ден обслужва към 68 милиона кленти. Тя е вторият максимален международен шеф след „ Валмарт “, като в нея работят над 1,5 милиона души. Всеки 8-ми американец е бил чиновник на МакДоналдс в даден миг от живота си, като за доста от тях това е била първата им младежка работа.

5. В Съединени американски щати няма формален език

Макар и съвсем всички американци да приказват британски език, страната в действителност няма публична национална тирада.
Английският е майчин език за 80 % от всички американци.

Петата най-голяма испаноговоряща общественост обаче също живее в Съединени американски щати, като испанският е първи език за 12,4 % от американците. 35 милиона са испаноговорящите американци, за които испанският е майчин език, което подрежда Съединени американски щати директно след Мексико, Испания, Колумбия и Аржентина по най-вече испаноезично население.
Третата най-голяма езикова общественост в страната е китайската, като мандарин е майчин за 2,8 % от американците.

6. В началото на 20-и век немският е бил вторият най-разпространен език в Съединени американски щати

Преди Втората международна война вторият най-разпространен език в Съединени американски щати е бил немският. Дотогава в доста административни здания, в цървките и учебни заведения се е употребявал немски, като огромна част от печата също е излизал на този език.

Днес обаче единствено към 1 милион души в Съединени американски щати приказват немски, като той е вторият най-разпространен език единствено в Северна Дакота. Употребата на немския в Съединени американски щати е ограничавана изкуствено през Първата международна война заради политически аргументи. През Втората международна война даже из улиците на доста американски градове се разлепят американски плакати, които приканват жителите да не приказват „ езика на врага “.

7. По-голямата част от американците имат немски генезис

Над 50 милиона американци имат немски генезис. Това на процедура значи, че германците са най-голямата етническа група в Съединени американски щати.

Първата по-голяма група немски имигранти идва в Съединени американски щати в края на 17. век. Повечето от тях са фермери, които са привлечени от концепциите за политическа и религиозна независимост, която по това време липсва в Европа.
Голяма част от предците на актуалните американци с немски генезис са били репресирани в Европа и емигрирането в Новия свят е било единственото избавление за тях.

8. 27 % от американците не имат вяра, че астронавти на НАСА в действителност са кацнали на Луната

Конспиративните теории са изключително известни в американското общество, изключително след терористичните офанзиви в Съединени американски щати през 2001 година Така някои тайни теоретици в Съединени американски щати през последните 15-ина години станаха милионери с помощта на продажбата на книги, на снимането на „ документални “ филми и от поддържането на интернет уеб сайтове с „ истината “ за 11 септември, стрелбата в учебното заведение в Санди Хуук, „ лъжите “ на НАСА и така нататък Така през днешния ден към ¼ от американците не имат вяра, че Нийл Армстронг е първият човек, който е стъпил на Луната.

9. Всеки американец е на минус с 54 000 $

Външният дълг на Съединени американски щати е най-големият в света и възлиза на близо 20 трилиона щатски $. За съпоставяне, брутният вътрешен артикул на страната възлиза на близо 18 трилиона щатски $. Това значи, че дългът на Съединени американски щати е по-голям от стопанската система им с към 2 трилиона $, както и че всеки американец има дълг от 54 000 $.

10. Статуята на свободата НЕ е в Ню Йорк

Статуята на свободата е една от емблемите на Съединени американски щати. Тя също по този начин е и знак на Ню Йорк, въпреки и в действителност да е ситуирана в различен град и даже в различен щат. Най-популярната американска забележителност е ситуирана наоколо до Джърси Сити, който се намира в щата Ню Джърси.

11. Най-високата планина на Земята се намира в действителност в Съединени американски щати

Да, тъкмо по този начин – най-високата планина в света се намира в действителност в Съединени американски щати. Тя е по-висока от Хималаите, където е ситуирана най-високата точка на Земята - връх Еверест.
Причината за това е, че Хималаите не стартират от 0 метра при морското ниво, а от няколко хиляди метра високо тресавище. Докато планината Мауна Кеа се издига от самото морско ниво и се намира на един от Хавайските острови. Височината ѝ е 4207 метра над морското ниво.

12. В Калифорния няма мечки-гризли, въпреки и те да са признакът на щата

Мечката гризли е знак на щата Калифорния. Но никой не е виждал такава мечка там от 1922 година, най-малко не и в дивата природа. Днес такава мечка в Калифорния може да се види единствено в някои от зоопарковете.
Хиляди мечки-гризли са обитавали Калифорния доникъде на 19. век, когато почнали да стават цели на доста от новопристигналите на западния бряг заради „ златната тресчица “ ловци. За към 60-70 години всички живи мечки-гризли са били пленени или убити.
Днес в Съединени американски щати въпреки всичко живеят към 1000 мечки-гризли, най-много в щата Монтана. Те са изчезващ тип, като междинната дълготрайност на живота им е към 30 години.

13. Реконструкцията на част от „ Пентагона “ коства повече, в сравнение с цялата постройка

„ Пентагонът “ е най-голямата по повърхност административна постройка в света. Тя има 5 лицеви страни, 5 етажа, 5 коридора и 5-акра централен площад. Името на постройката произлиза от думата „ пента “, която значи „ пет “.
Сградата е издигната през 1943 година и е коствала 83 милиона $, които през днешния ден са еквивалент на 1,32 милиарда щатски $. Възстановяването единствено на част от постройката, разрушена при терористичните офанзиви на 11 септември 2001 година, е коствало 5 милиарда щатски $ (или 5 пъти повече, в сравнение с при нейното построяване).

14. Най-големият американски щат е и най-слабо обитаемият

Аляска е най-големият по повърхност щат в състава на Съединени американски щати. Той е повече от два пъти по-голям от Тексас – идващият максимален по повърхност щат.
Населението на целия щат Аляска е едвам 738 000 души – т.е. близо два пъти по-малко, в сравнение с град като София. На квадратен метър в Аляска живее по-малко от половин човек, като едвам 20 % от територията на щата е налична по автомобилни пътища.

15. Съединени американски щати са най-затлъстялата нация в света

Това по никакъв начин не е мит. Двама от всеки трима американци или са затлъстели, или страдат от наднормено тегло. Всяка година от затлъстяване в Съединени американски щати умират сред 100 000 и 400 000 души. Това обаче е проблем, който става все по-голям в още доста други страни по света, в това число и в България.

16. Най-добрите университети в света се намират в Съединени американски щати

Най-престижният университет в света през днешния ден е Масачузетския институт по технологиите (МИТ). В него се одобряват едвам 7,9 % от претендентите. Университетът е открит през 1861 година Към 2015 година висшето учебно заведение има 85 носители на Нобелова премия. Компаниите, учредени от ученици на университета, щяха да бъдат 11-ата най-голяма стопанска система в света, в случай че общата им парична стойност беше БВП на обособена страна.

Първият универстиет в Съединени американски щати е този в Харвард. Открит е през 1636 година, като през днешния ден той е вторият най-престижен в света. Възпитаници на Харвардския университет са били известни персони като откривателя на обществената мрежа „ Facebook “ Марк Цукърбърг, мултимилиардерът Бил Гейтс и президентите на Съединени американски щати Джордж Буш и Барак Обама.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР