САЩ е най-войнствената държава в света, твърди австрийското издание Contra

...
САЩ е най-войнствената държава в света, твърди австрийското издание Contra
Коментари Харесай

Contra Magazin: Американците повече се боят от мира, отколкото от войната

Съединени американски щати е най-войнствената страна в света, твърди австрийското издание Contra Magazin в обявата „ Die Amerikaner fürchten den Frieden, nicht den Krieg”. От момента на своето учредяване през 1776 година тя на практика води война и то най-вече не със съседите си.

За 242 година битие Съединени американски щати не са имали нито едно десетилетие, без да са водили на никое място войни или да не са взели участие във военни спорове, написа създателят на публикацията Марко Майер. В историята на Съединени американски щати има единствено 17 мирни години – едвам 7% от всичките. Най-продължителен е интервалът сред 1935 и 1940 година по време на международната икономическа рецесия.

Към края на Втората международна война в страната се е образувал голям военнопромишлен комплекс (ВПК), а американската войска станала най-големият шеф в целия свят, в случай че се броят професионалните бойци и цивилен чиновници. С това е обвързвана и мощно развитата отбранителна индустрия, създаваща доста работни места и след спада в доста други браншове е останала най-важния бранш на индустрията за Съединени американски щати, написа австрийският публицист.

Според създателя, отбранителният бранш играе изключително значима роля в стопанската система на Съединени американски щати, по тази причина не трябва да се удивяваме, че с неговата помощ Вашингтон поддържа и обслужва своята „ световна империя”.

„ Войната е бизнес, а продължителната, в никакъв случай не завършваща война е кървясъл бизнес-модел, от който елитите на страните луксозно печелят” – написа Contra Magazin. Големият национализъм на американците оказва помощ на политическите кръгове и на медиите да „ водят за носа” популацията, с цел да не се замислят жителите, че техните военни убиват и умират единствено поради милиардерите на Уолстрийт.

И точно за това, че войната се трансформира за Съединени американски щати в стопански фактор от голяма значимост, американците започнаха да се боят от мира, твърди Марко Майер. Какво ще се случи в случай че ненадейно изчезнат всички действителни и измислени врагове? Тогава стотици хиляди добре заплатени работни места ще станат непотребни. Поради тази причина, а и поради софтуерната и военна мощност, американците не се боят от войната. Мирът за тях е по-лош от войната, твърди създателят на публикацията.

Възможно точно това да е една от аргументите срещата на Тръмп и Путин да е подложена на такива дейни нападки, допуска австрийския публицист. Истина е, че двамата водачи на Съединени американски щати и РФ биха могли да създадат живота на земното кълбо най-малко малко по-мирен, обобщава Contra Magazin.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР