САЩ днес нови ограничения за пътуването и престоя на своя

...
САЩ днес нови ограничения за пътуването и престоя на своя
Коментари Харесай

САЩ налагат визови ограничения на Унгария

САЩ през днешния ден нови ограничавания за пътуването и престоя на своя територия за жители на Унгария.

Причината е безпокойството, че не е била задоволително подробно тествана самоличността на над един милион чужденци, които са получили маджарски паспорти през последните девет години, споделиха чиновници на посолството на Съединените щати в Будапеща и представители на държавното управление във Вашингтон, заяви Българска телеграфна агенция.

Ограниченията важат по американската стратегия за унищожаване на визовия режим (Visa Waiver), която разрешава на жители на 40 страни да влизат в Съединените щати без виза за престой до 90 дни с делова или туристическа цел. Този интервал за маджарски жители в границите на системата ESTA (електронно позволение, позволяващо пътешестване в Съединени американски щати без виза) се понижава от две години на една година, а всяко лице ще бъде лимитирано до еднократно влизане на американска територия. Това са единствените по рода си ограничавания в безвизовия режим, обхващащ упоменатите 40 страни.

Високопоставен представител на американското държавно управление съобщи за АП, че рестриктивните мерки са разследване от безуспешните дългогодишни опити на Съединени американски щати да работят с държавното управление на Унгария по разрешаване на проблемите със сигурността. Установено е, че на стотици хиляди хора са издадени маджарски паспорти без използването на строги условия за инспекция на самоличността, в това число и на нарушители, които съставляват опасност за сигурността и нямат директна връзка с Унгария, посочи той.

През 2011 година държавното управление на Унгария, ръководено от премиера Виктор Орбан, стартира да ползва опростена процедура по натурализиране на лица с маджарски генезис и съзнание, даже и в случай че те не живеят или не имат намерение да живеят в Унгария. Стотици хиляди от най-малко двата милиона етнически унгарци, които живеят в прилежащи страни - най-много в Румъния, Сърбия и Украйна - се снабдиха с унгарско поданство в границите на опростената процедура, отбелязва Асошиейтед прес.

През февруари беше оповестен конфиденциален документ на американското разузнаване, съгласно който два месеца по-рано унгарският министър председател Виктор Орбан е определил Съединени американски щати като един от " трите водещи съперника " на партията му. Орбан стартира да се изрича все по-често против Вашингтон, откогато президентът Джо Байдън встъпи в служба.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР