САЩ. Държавният секретар Антони Блинкен пристигна в Израел в петък,

...
САЩ. Държавният секретар Антони Блинкен пристигна в Израел в петък,
Коментари Харесай

Блинкен в Тел Авив, докато Израел казва, че войските му са обградили град Газа

Съединени американски щати. Държавният секретар Антони Блинкен дойде в Израел в петък, с цел да упорства за допускане на повече филантропична помощ в обсадената Газа, до момента в който израелските военни обявиха, че нейните войски са стегнали обкръжението си на град Газа, фокусът на акцията на Израел за смазване на ръководещата формация Хамас в анклава. < /p>

На северната граница с Ливан напрежението продължи да ескалира преди речта, планувана по-късно в петък от водача на Хизбула Хасан Насрала, първите му обществени мнения, откогато Хамас атакува Израел предишния месец, разпалвайки опасения, че спорът може да се разрасне в районен един.

В четвъртък Хизбула, съдружник на Хамас, нападна израелски позиции на север с дронове, минометен огън и дронове самоубийци. Израелската войска сподели, че е отвърнала с военни самолети и бойни хеликоптери.

Първата офанзива на Хамас.

Блинкен прави третото си пътешестване до Израел след офанзивата на Хамас. Това пътешестване го води до Тел Авив и Аман, Йордания, и следва президента Байдън, който приканва за филантропична „ пауза “ в боевете. Целта ще бъде да се допусне помощ за палестинците и да се пуснат повече непознати жители и ранени.

Израел не отговори незабавно на предлагането на господин Байдън. Но израелският министър председател Бенямин Нетаняху, който преди този момент изключи преустановяване на огъня, сподели в четвъртък, че „ Напредваме... Нищо няма да ни спре “. Той даде обещание да унищожи ръководството на Хамас в Ивицата Газа.

Съединени американски щати дадоха обещание непоколебима поддръжка за Израел, откакто бойци на Хамас убиха стотици мъже, дами и деца на 7 октомври и плениха към 240 души.

Преди Блинкън да замине, Държавният департамент на Съединени американски щати повтори американската „ поддръжка за правото на Израел да се пази “.

В същото време администрацията на Байдън настоя Израел да пусне повече помощ в Газа на фона на възходящата паника за филантропичната рецесия.

Около 800 души са влезнали в Египет през граничния пункт Рафа от Газа през последните два дни.

Египет съобщи, че няма да одобри напор палестински бежанци, опасявайки се, че Израел няма да им разреши да се върнат в Газа след войната.

Президентът Байдън по време на къс диалог с публицисти в Овалния кабинет сподели, че 74 американци с двойно поданство са напуснали Газа в четвъртък. В лист, оповестен от ръководеното от Хамас вътрешно министерство на Газа в петък, имаше имената на 367 американски жители, утвърдени да преминат границата. Най-малко пет чиновници на американски неправителствени организации бяха доказани в изказвания от съответните им групи пред CBS News, че са минали в Египет в сряда.

Повече от 3700 палестински деца са били убити за 25 дни на борби, съгласно Health Министерство в ръководената от Хамас Газа. Бомбардировките прогониха повече от половината от 2,3-милионното население на територията от домовете си. Храната, водата и горивото са на изчерпване под обсадата на Израел, а препълнените лечебни заведения предизвестяват, че са на ръба на колапса.

Израел е разрешил на повече от 260 камиона, пренасящи храна и медикаменти през пропускателния пункт, само че филантропичните служащи споделят, че това не е задоволително. Израелските управляващи отхвърлиха да позволен гориво, заявявайки, че Хамас натрупа гориво за военни цели и ще открадне нови доставки.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби сподели, че Съединени американски щати не се застъпват за общо преустановяване на огъня, а за " краткотрайна, локализирана " пауза.

Израел и Съединени американски щати наподобява нямат явен проект какво ще последва, в случай че ръководството на Хамас в Газа бъде свалено - основен въпрос в дневния ред на Блинкен по време на визитата му, съгласно Държавния департамент.

По-рано през седмицата Блинкен предложи Палестинската власт да ръководи Газа. Хамас изгони силите на властта от Газа при завладяването на територията през 2007 година Органът в този момент има лимитирани пълномощия в някои елементи на окупирания от Израел Западен бряг.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР