САЩ. Държавният секретар Антъни Блинкен приключва изтощителна близкоизточна обиколка в

...
САЩ. Държавният секретар Антъни Блинкен приключва изтощителна близкоизточна обиколка в
Коментари Харесай

Blinken завършва неистовото си турне в Близкия изток с хладка, ако има такава, подкрепа за паузи в битките в Газа

Съединени американски щати. Държавният секретар Антъни Блинкен завършва изтощителна близкоизточна обиколка в Турция след единствено стеснен триумф в напъните за реализиране на районен консенсус за това по какъв начин най-добре да се облекчат страданията на цивилното население в Газа, до момента в който Израел ускорява войната си против Хамас 6 2023 година, 4:50 ч.

АНКАРА, Турция -- АНКАРА, Турция (АП) - Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен приключваше изтощителна дипломатическа обиколка в Близкия изток на Понеделник в Турция след единствено стеснен триумф в неговите гневни старания да построи районен консенсус за това по какъв начин най-добре да облекчи страданията на цивилното население в Газа, до момента в който Израел ускорява войната си против Хамас.

Блинкен се срещна в турската столица Анкара с външния министър Хакан Фидан след безумен уикенд на пътешестване, който го води от Израел до Йордания, окупирания Западен бряг, Кипър и Ирак, с цел да построи поддръжка за предлагането на администрацията на Байдън за „ филантропични паузи “ на Израел безмилостна военна акция в Газа.

Совалковата дипломация на Блинкен пристигна, когато израелските войски обкръжиха град Газа и отрязаха северната част на обсадената територия, ръководена от Хамас. Очаква се войските да влязат в града в понеделник или вторник и евентуално ще се изправят против екстремисти, които се бият улица по улица, употребявайки голяма мрежа от тунели. Жертвите евентуално ще се усилят и от двете страни в едномесечната война, която към този момент умъртви повече от 9700 палестинци.

Върховният посланик на Съединени американски щати се надява, че войната ще спре. ще разреши увеличение на филантропичната помощ за Газа и освобождение на заложници, хванати от Хамас по време на смъртоносното навлизане на екстремистите на 7 октомври в Южен Израел, което умъртви повече от 1400 души, най-вече цивилни, като в същото време предотврати районното разпространяване на спора. < /p>

Нито Блинкен, нито Фидан проговориха, до момента в който позираха пред фотографите преди формалните си диалози в Анкара. Висшият американски посланик нямаше да се срещне с турския президент Реджеп Тайеп Ердоган, който беше мощно сериозен към израелския министър председател Бенямин Нетаняху и изключително измежду съдружниците в НАТО, защото не изрази цялостна поддръжка за правото на Израел да се пази.

Пред Министерството на външните работи десетки протестиращи от ислямистка група носеха турски и палестински флагове и издигаха анти-САЩ. и антиизраелски плакати, до момента в който срещата Блинкен-Фидан стартира. По-рано в понеделник полицията разпръсна група студенти, маршируващи към министерството, скандирайки „ килърът Блинкен, махни се от Турция! “

Това беше вторият ден на митинги, осъждащи Блинкен посещаване. В неделя пропалестински протестиращи се сблъскаха с турската полиция за битка с безредиците пред американско-турската военна база Инджирлик в южния град Адана. Полицията употребява сълзотворен газ и водни оръдия, до момента в който стачкуващите се опитваха да пресекат полета, с цел да влязат в базата.

Няколко стотици също маршируваха до посолството на Съединени американски щати в Анкара в неделя, скандирайки „ Бог е популярен “.

Мисията на Блинкен, втората му в района от началото на войната, откри единствено хладка, в случай че въобще имаше поддръжка за напъните му да овладее последствията от спора. Израел отхвърли концепцията за паузи, до момента в който арабските и мюсюлманските народи вместо това упорстват за неотложно преустановяване на огъня, защото броят на жертвите измежду палестинските цивилни при израелските бомбардировки на Газа нараства.

Съединени американски щати чиновници се стремят да убедят Израел в стратегическото значение на спазването на законите на войната посредством отбрана на невоюващите лица и доста увеличение на доставките на филантропична помощ за обсаденото цивилно население на Газа.

Остана неразбираемо обаче дали Нетаняху ще се съгласи на краткотрайни, непрекъснати паузи в огромната интервенция за премахване на Хамас - или дали възмущението измежду палестинците и техните поддръжници може да бъде смекчено, в случай че го направи.

Вече Йордания и Турция отзоваха своите посланици в Израел, с цел да стачкуват против неговата тактичност, и вълната на интернационалното мнение наподобява се обръща от благосклонност към Израел след 7 октомври към омерзение като облици на гибел и опустошение в Газа се популяризира по целия свят.

В събота в йорданската столица Аман външните министри на Египет и Йордания се появиха на взаимна конференция с Блинкен. Двамата споделиха, че войната на Израел е надхвърлила самоотбраната и към този момент не може да бъде оправдана, защото в този момент се равнява на групово наказване на палестинския народ.

Това възприятие беше повторено от десетки хиляди стачкуващи, които маршируваха по улиците на международните столици през уикенда, с цел да стачкуват против Израел и да осъдят поддръжката на Съединени американски щати за Израел.

След привършване на договарянията си в Турция, Блинкен ще се насочи към Азия, където спорът в Газа евентуално ще показа най-високите цени с други интернационалните рецесии на поредност от събития в Япония, Южна Корея и Индия, в това число войната на Русия против Украйна и програмата за нуклеарни оръжия на Северна Корея.

В неделя Блинкен излетя от окупирания Западен бряг, където организира диалози с палестинския президент Махмуд Абас в Багдад за диалози с иракския министър-председател Мохамед Шиа ал-Судани.

Американските сили в района са изправени пред вълна от офанзиви от милиции, съдружници на Иран през Ирак и другаде. Силите на Съединени американски щати смъкнаха различен еднопосочен атакуващ дрон в неделя, който беше ориентиран против американски и съдружни войски покрай тяхната база в прилежаща Сирия, сподели американски формален представител. От Багдад Блинкен пътува до Турция.

Администрацията на Байдън, макар че остава най-силният покровител на военния отговор на Израел на офанзивите на Хамас на 7 октомври, от ден на ден се стреми да употребява въздействието си в Израел, с цел да опита за намаляване на резултата от седмиците на цялостна блокада на Израел и съвсем денонощни въздушни, наземни и морски офанзиви в Газа, дом на 2,3 милиона цивилни.

Арабски щатите се опълчват на американските внушения, че играят по-голяма роля в разрешаването на рецесията, изразявайки отвращение от цивилните жертви на израелските военни интервенции и вярвайки, че Газа е проблем, основан значително от самия Израел.

Нагоре Истории

ABC News Live

24/7 отразяване на изключителни вести и събития онлайн

ABC News Политика за дискретност на мрежата Вашите права за дискретност на щата Съединени американски щати Политика за онлайн дискретност на децата Реклами въз основа на ползи Относно Nielsen Measurement
Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР