Съседна Румъния е давана често за пример в борбата срещу

...
Съседна Румъния е давана често за пример в борбата срещу
Коментари Харесай

Румънският топразузнавач полк. Даниел Драгомир: Борба с корупцията в Румъния? Всичко е шантажи лъжа от НПО- тата на Сорос!

Съседна Румъния е давана постоянно за образец в битката против корупцията – в пандиза към този момент има цели държавни управления. Въпреки тези огромни „ успехи”, страната повече от година време е разтърсвана от многохилядни митинги. Коя е Лаура Кьовеши – наричана лицето на антикорупцията в Румъния, по какъв начин се реализира шантажа над политическия хайлайф там. На тези въпроси дава отговор някогашният топразузнавач от Румънската разследваща работа – началник на дирекция „ Антитерор” полк. Даниел Драгомир, в изявление за " Труд ". Днес той ще даде конференция в Европарламента за протичащото се в родината му.

– Какво става в Румъния, полковник Драгомир? От много време в страната ви има всеобщи митинги, а ето – за похлупак министър председателят Михай Тудосе подаде оставка предходната седмица. За всичко това би трябвало да има причина. Каква е тя?
– Политическите разтърсвания през последната година в Румъния, свалените държавни управления, са резултат от незаконната интервенция на „ паралелната държава” в политическия живот. Паралелната страна е една противозаконна формация, образувана от високопоставени детайли от силовите институции, някогашни и сегашни офицери, прокурори, държавни чиновници, които непременно желаят да управляват политиката и стопанската система на Румъния, употребявайки властта си посредством незаконни способи. Във всички политически партии в Румъния има внедрени лица, следени от паралелната страна. През последната година партиите започнаха да се разсънват и да се вслушват в гласа на народа, на който му писна от злоупотреби, подслушвания, арести и така нататък

– Отговорът ви провокира доста въпроси, само че да стартираме един по един. Това, което ние – българите, знаем за вас от новините, е, че водите страхотна битка срещу корупцията, че непрестанно протестирате. А митингите в действителност са впечатляващи като наличие. Кои са тези хора, кой ги провежда?
– Има една организация – името й е „ Ще устоя”, която излиза седмици наред да стачкува. В нея са НПО-та, онлайн платформи, те разполагат със стотици хиляди данни – имейли и персонални данни на доста физически лица. Те са извънредно добре проведени и всяка вечер са на улицата в поддръжка на госпожа Лаура Кьовеши, шефката на Националната дирекция „ Антикорупция “ (ДНА). Има два значими момента – през декември Доналд Тръмп приказва за тази организация – в действителност става дума за същото придвижване „ Ще устоя” в Съединени американски щати, което стачкува против американския президент. Те даже издигат същите плакати, лозунги, цветове. Тези организации в Румъния са финансирани от НПО- тата на Джордж Сорос. И всички те – дружно с масмедиите, които се финансират от тях, поддържат госпожа Кьовеши.

– Процентно какъв брой медии поддържат политиката и персонално госпожа Кьовеши?
– Трудно може да се каже, тъй като тяхната активност е най-вече в обществените мрежи, по-малко във вестници и малките екрани. Но хората, които те изкарват на улицата, в по-голямата си част са младежи, които не четат вестници и не гледат телевизия – те съвсем непрекъснато са онлайн. Когато стачкуват всяка вечер, ги интервюират и ги питат за какво са излезли на улицата, какво ги тормози в законите. Нито един от тях не може да даде никакъв образец. И единственото тяхно искане е да бъдат задържани корумпираните лица. Мотото им е „ ДНА да пристигна да те арестува”. Това желаят те. Ако си политик, си подкупен, в случай че имаш пари и компания – си подкупен. Г-жа Кьовеши се базира на доста прочувствен пиар.

– Това значи ли, че най-близките на Кьовеши се спонсорират от Сорос и че в действителност американецът ръководи митингите?
– Всички данни, предоставени в Румъния – а те са доста, в това число и от хора взели участие в тези организации, обществено са дали доказателства за това по какъв начин са проведени и по какъв начин получават пари извън от фондациите на Сорос. Вече предложих: дано да приемем американския модел. Тогава на всеки три месеца ще са задължени да разгласяват от кое място тъкмо са взели пари и какво са създали с тях. Законът споделя, че на политическите партии е неразрешено да получават пари извън. Аз обаче споделям: да не им забраняваме, само че би трябвало да знаем от кое място идват парите им, тъй като те имат политически цели. Вместо да са НПО-та, да си създадат партии, тъй като партиите би трябвало да разгласят какъв е произхода на парите им. И организациите, които не са оповестили това, би трябвало неотложно да бъдат закрити. В Румъния влизат милиони долари – и то без никакъв надзор, като ги употребяват за политически цели.

– Румъния доста постоянно е давана за образец в България с активността си срещу корупцията – с резултатите и най- към този момент с това, че доста висши политици към този момент са в пандиза. За нас това звучи напряко необикновено, по какъв начин го вършиме и какъв е резултатът?
– Борбата против корупцията е нещо доста значимо за една страна, за развиването й, както и с цел да се изпълнят демократичните полезности в тази страна. Второ, във връзка с Румъния би трябвало да имате превид, че битката с корупцията съставлява доста добра пиар акция за основаване на имидж. Като се стартира от 2015 година всеки ден в медиите – вестници и тв канали, се появяват документи, разнообразни сигнали за злоупотреби, които нарушават правата на румънските жители. Става дума за корист с следствия, хора, които са задържани и вкарани в предварителния арест, а най-после са оправдани от съда. И на трето място – да погледнем цифрите: те не лъжат, не са кампанийни и не основават имидж.

– Бихте ли показали конкретика?
– Да, сред 2015 и 2017 година изследване на „ Евробарометър” демонстрира спад на доверието в правораздаването в Румъния – от 60 на 25%. Доверието на румънците в Националната дирекция за битка с корупцията (ДНА) последва същия курс. През 2017 година се появи доста информация за намесата на Румънската разследваща работа (СРИ) в битката с корупцията. Конституционния съд (КС) на Румъния, който е най-високата инстанция, разгласи тази интервенция за неконституционна. И през днешния ден тя се преценя като противозаконна.

– Знаете ли, корупцията в България през днешния ден е определяна като един от най-големите ни проблеми, следва и приемането на антикорупционен закон, чуват се отзиви, че той би трябвало да е сходен на вашия. В плана е планувано да има антикорупционен орган, който да извършва този закон. От какво би трябвало да се предпазим ние?
– Не мога да ви дам препоръки, само че мога да ви кажа какво се случва в Румъния. Изключително значимо е да се поддържа равновесие. Т.е. да има в действителност ефикасна битка с корупцията. Но при съблюдаване правата на хората. В Румъния стана тотално нарушение на това равновесие. Ще ви дам образец. В интервала 2013-2017 година работеше следният модел: за едно лице, без значение какво е – политик, предприемач, публицист или нормално физическо лице, се издаваше позволение за подслушване от специфичните служби. Този човек можеше да бъде подслушван в продължение на година-две-три или пет, след което се прави кореспонденция в Националната дирекция за битка с корупцията (ДНА). Човекът може да го арестуват още на улицата.

– Сериозно? И по какъв начин тъкмо се действа, с цел да се стигне до ареста, какво следва след това?
– Спецслужбите си имат свои хора от медиите, те им предаваха информация от формираната кореспонденция и индивидът с белезници на ръце стигаше до ДНА, която е тип прокуратура. Изведнъж се оказва, че цялата преса популяризира информация точно от тази кореспонденция – подслушвания, персонални данни… И всичко това се появяваше по малкия екран. А хората си споделят: този е нарушител, той е подкупен човек. Без значение е, че това се прави нелегално. Съществува и европейска инструкция, че всеки има право да се счита за почтен до доказване на противното. Човека го арестуват, задържат го за 24 часа, след което на втория ден се изправя пред съда. Съдиите имат доста тесни връзки със спецслужбите. Всички малките екрани приказват единствено за индивида, който ще го съдят, и автоматизирано го арестуват. Задържат го в предварителния арест в продължение на 5-6 или повече месеци, след което го изпращат на съд.

– Но не ви ли смущаваше всичко това, не се ли разровихте по-дълбоко?
– Да, смущаваше ни. И през последната година ние открихме следното: че високопоставени лица от разследващата работа имат връзки с избрани публицисти и аз персонално съм разговарял с така наречен офицери под прикритие, а това са точно публицисти. Второ, открих, че тези каузи съдържат секретна информация, която е дадена от СРИ. Обвиняемият обаче въобще няма право да се запознае с тях и няма по какъв начин да се отбрани. Разкрихме също, че записите от тези подслушвания са показани пред съда на хартия, само че те се разграничават от същинските.

– Даниел, желаете да кажете, че записите са манипулирани?
– Точно по този начин – манипулирани са. Записите към делото са променяни, обработвани са. Разкри се, че за тези хора са били издадени разрешителни за СРС-та. Например, по отношение на тероризма са били подслушвани в продължение на 5 години 24 часа в денонощието, след което тези записи са били дадени в ДНА. Разкри се също, че офицерите от Румънската разследваща работа са писали документите, които са излъчени на прокурор, а той единствено ги е подписвал и предавал в съда. Има самопризнание даже от чиновници на службите. Беше намерено също по този начин, че по време на ареста и до момента в който се води делото, високопоставени офицери от СРИ са минавали скритом от заден вход, срещали са се както с прокурори, по този начин и със съдии, и са им давали „ правни мнения” по какъв начин да постъпят. Това освен е нелегално, само че и противоконституционно.

– Но това звучи ужасно! Кой написа тогава обвинителните актове, в действителност къде се пишат?
– Документите в действителност са били писани от специфичните служби. Изпращат ги на прокурора и се е работило в така наречен смесени екипи. От октомври 2017 година до в този момент аз три пъти бях в Народното събрание в Комисията за практикуване на надзор върху Румънската разследваща работа. Тя в този момент проверява тези случаи на корупция. Съветът за Национална сигурност при президента се управлява от него и там се събират безусловно всички участници, които дават отговор за националната сигурност, защита, вътрешен ред. Този съвет споделя, че битката с корупцията е народен приоритет. Решенията му съставляват класифицирана информация и разследване на тях спецслужбите дружно с прокуратурата подписват секретни протоколи. На базата им се образуват смесени екипи. Когато отидох в Народното събрание, заявих, че имаме проблем с демокрацията, че Съветът за национална сигурност не е Народното събрание. Този съвет е взел секретно решение, което никой не знае какво съставлява. Подписаните протоколи също са секретни и аз желаех от Народното събрание те да бъдат разкрити. За да ги видят всички – и медиите, и да си дадат сметка какво съставлява битката с корупцията в Румъния. Ако нещата в действителност бяха ясни и транспарантни, за какво тогава са засекретени?

– Не отговорихте какво би трябвало да направи България?
– Мога да ви кажа единствено това: спазвайте демократичните правила и парламентаризма, тъй като можете да стигнете до обстановката в Румъния, където една група от хора са окупирали властта. Става дума за началници в спецслужбите, в прокуратурата и други основни институции – измежду тях и медиите, които народът в никакъв случай не ги е избирал. Те са на тези постове повече от 10-12 години и са се възползвали от тази секретна информация, с цел да образуват каузи надали не против всички.

– Пепел ми на устата, само че като виждам – май не остана политик, който да е останал чист, и против него да няма наказателно гонене?
– Може би ви звучи необикновено, само че в Румъния сега сигурно има не повече от двама-трима политици, против които няма формирани каузи. У нас всеки предприемач, който има оборот над 10 млн. евро, е задържан, против него е формирано дело и е вкаран в пандиза. Вземете ТОП 100 на най-известните ни предприемачи ище си извършите сметката какъв брой от тях са били задържани и какъв брой са в пандиза

– Шегувате се! Добре – какъв брой от тези 100 предприемачи са задържани?
– Между 95-97 души от 100. Страната ни е разграничена на 40 окръга и от предходните локални избори против 38 от ръководителите на общинските препоръки са формирани каузи.

– Защо?
– Защото тези хора, които завзеха властта, желаят да унищожават всяка власт в страната и за тази цел те употребяват битката с корупцията. Те разполагат с информацията, СРС-тата и белезниците са в тях и по този начин завземат цялата власт.

– Извинете, само че вие все едно ми казвате: превзета е цялата политическа система, медиите и бизнеса също, превзета е демокрацията. Всъщност, в Румъния има ли народна власт в този момент?
- Няма

– Толкова изрично? Но в случай че всичко това, което казвате е по този начин, с цел да се случва то, значи, че има доста висока поддръжка. Овластените хора у вас да не би да имат непознат шеф?
– През декември дадох конференция и споделих, че румънската страна е задържана, няма народна власт, институциите управляват хората, а не хората управляват институциите и че това ни е наложено извън. Вижте резултата от всички задържани: стотици хиляди хора са уволнени от работа, хиляди са затворените и блокирани компании, стотици хиляди са безработни, може би и милиони хора са подслушвани през този интервал от време, един милиард евро са вложени от румънската страна за СРС-та!

– И в последна сметка какво виждаме?
– Една по-бедна и разграничена страна, западните многонационални компании влязоха и завзеха целия пазар. И още по-конкретно ще ви отговоря: американският дипломат в Букурещбеше назначен по време на ръководството на демократите в Съединени американски щати и той бе покровител на битката против корупцията. Той си затваря очите и не вижда злоупотребите, а в действителност продължава да желае да вървим по тази линия. Среща се с политици и депутати, с цел да им споделя да не се допират до битката с корупцията. Въпросът, който аз сложих, беше следният: кой управлява американската политика в Румъния? Администрацията на Тръмп или хората, които бяха доведени, с цел да вкарат някои неща по време на ръководството на демократите на Обама. Това е интервал, който ние познаваме доста добре, американският департамент беше една от ръцете на Сорос, той го командваше. След като пристигна Тръмп, нито един дипломат в Източна Европа не бе сменен. И тук към този момент Румъния се сблъсква с проблем, обвързван със суверенитета си. Парламентът промени правосъдното законодателство, тъй като Конституционният съд (КС) заявява, че има 80 члена от закона, които са неконституционни.

– Това значи ли, че вашият Конституционен съд е самостоятелен?
– Да, Конституционен съд към момента може да се каже, че е самостоятелен. Има различен доста забавен подробност. Когато стартира изменението на тези закони, румънският парламент получава едно известие от Държавния департамент на Съединени американски щати, с което той желае да не се трансформират законите, тъй като с това се нарушава независимостта на правосъдната система и се пречи на битката с корупцията. За благополучие, Народното събрание взе доста ясна позиция и направи питане какви тъкмо промени в законодателството ги смущават. Дори и до през днешния ден отговор на този формален въпрос не е получен.

– Вие сте страна – член на Европейски Съюз, и сходни препоръки – дано по този начин ги назовем, би трябвало да получавате от Брюксел, а не от Вашингтон. Имате ли някакви забележки от там?
– Позицията на Брюксел за битката с корупцията не се разграничава от тази на Вашингтон

Даниел Драгомир е на 39 години, роден е в град Бакъу. 12 години работи в Румънската разследваща работа (СРИ) – Дирекция „ Антитерор”, като през 2010-а става най-младият полковник в историята на службата. Ръководил и направлявал всички интервенции срещу тероризма в границите на СРИ, в Румъния и в чужбина. През февруари 2013 година си подава оставката, заради спор с оперативния шеф на СРИ ген. Флориан Колдя и отхвърли му да бъде съпричастен с незаконните способи, употребявани от управлението на спеслужбата за надзор над правосъдната система на Румъния и изнудване на румънския политически хайлайф. През 2015 година е задържан под напън на Колдя и шефката на ДНА Лаура Кьовеши, за да бъде сплашен и отстранен.

Източник: " Труд "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР