Съседките на Русия Грузия и Казахстан потвърдиха днес рязко нарастване

...
Съседките на Русия Грузия и Казахстан потвърдиха днес рязко нарастване
Коментари Харесай

Хиляди руснаци бягат в Грузия, Казахстан и Монголия заради мобилизацията

Съседките на Русия Грузия и Казахстан потвърдиха през днешния ден внезапно повишаване на броя на идващите на тяхна територия руснаци, откакто на 21 септември съветският президент Владимир Путин разгласи готовност, оповестиха Франс прес и Българска телеграфна агенция. Хиляди руснаци бягат и в Монголия.

След изказването броят на идващите в Грузия руснаци набъбна съвсем двойно, до близо 10 000 дневно, заяви вътрешното министерство на кавказката страна. " Броят се е нараснал до към 10 000 дневно. Например те бяха 11 200 в неделя и малко под 10 000 в понеделник ", против " 5000 до 6000 " тъкмо преди оповестяването на мобилизацията в Русия на 21 септември, заяви министерството.

На границата с Грузия управляващите на съветския район Северна Осетия признаха за " напрегната обстановка " на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Верхни Ларс ". Местното вътрешно министерство разгласи, че следва основаването на " военно-мобилизационна комисия " в граничната зона, с цел да вербува резервисти, които се пробват да изоставен.

От своя страна, вътрешното министерство на Казахстан заяви, че 98 000 съветски жители са пристигнали в страната от 21 септември, без да направи съпоставяне с миналата седмица. Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев увери през днешния ден, че страната му, която е обичаен съдружник на Москва, само че се дистанцира след офанзивата в Украйна, ще отбрани руснаците, бягат в Казахстан от мобилизацията.

" През последните дни доста хора пристигнаха при нас от Русия. Повечето са принудени да изоставен заради безизходна обстановка ", сподели Токаев. " Трябва да се грижим за тях, да ги пазим ", добави той.

Казахстанският президент още веднъж осъди спора в Украйна и прикани за ценене на териториалната целокупност в миг, когато Русия провежда " референдуми " в четири украински района, с цел да формализира анексирането им. Защитата на териториалната целокупност на страните " е основен принцип ", напомни Токаев.

" В непосредствена непосредственост до нас се води огромна война. Трябва да помним това, като мислим на първо място за своята сигурност ", добави президентът.

Казахстан е съдружник на Русия и е сключил стопански и митнически съюз със страната. Бившата руска република в Централна Азия обаче поддържа положителни връзки със Запада и Китай. Офанзивата на Москва против Украйна разсъни страхове измежду някои казахи, че също може да станат цел на съветските упоритости, изключително заради дългата граница с Русия и огромното етническо съветско малцинство.

Хиляди руснаци избягаха в Монголия от частичната готовност, която бе оповестена в Русия по отношение на спора в Украйна, съобщи Ройтерс.

Това основава спомагателни усложнения за монголското държавно управление, което се пробва да се дистанцира от този спор.

Бягащите от мобилизацията руснаци бяха принудени да чакат в продължение на часове на опашка на контролно-пропускателен пункт на руско-монголската граница, който свързва Монголия с съветската провинция Бурятия, обитаема с етнически монголци.

" Моята страна стартира частична готовност и си мисля, че това се отразява отрицателно върху обществото. Чакахме много дълго време от съветската страна на границата: към 16 часа ", споделя един от бягащите.

Сурен Бат-Тур, притежател на къща за посетители в монголската столица Улан Батор, споделя, че оказва помощ на другари от Бурятия да избягат от мобилизацията.

Къщата за посетители се напълнила с руснаци, откогато Путин разгласи мобилизацията.

" Исках да им оказа помощ, доста е мъчно. Сега те си търсят работа в строителния бизнес или земеделието, с цел да имат някакво занимание, до момента в който са тук ". изяснява Бат-Тур.

Един от новопристигналите, който се показва като Алексей, споделя, че е влезнал в Монголия през уикенда, като е оставил жена си и трите си деца в Русия. Алексей изяснява, че още доста хора са постъпили като него.

" Имаше доста младежи, доста хора, които се пробват да избягат от Путин ", споделя 40-годишният мъж, който възнамерява да остане в Монголия, до момента в който обстановката в Русия се усъвършенства. Алексей споделя, че е подготвен да направи всичко, с цел да не става част от войната.

Въпреки че елементарни монголци излязоха на демонстрации против съветското навлизане в Украйна, държавното управление на Монголия съхранява цялостен неутралитет, защото азиатската страна е изцяло подвластна от Русия за доставките на нефт и газ.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР