Съседката на Украйна Словакия отхвърли идеята да се предостави убежище

...
Съседката на Украйна Словакия отхвърли идеята да се предостави убежище
Коментари Харесай

Словакия е против предоставянето на убежище на всички руснаци, бягащи от мобилизация в армията

Съседката на Украйна Словакия отхвърли концепцията да се даде леговище на всички съветски жители, които не желаят да влязат в армията по силата на мобилизационни заповеди, заяви ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

" Словакия преценя всеки случай поотделно ", съобщи през вчерашния ден представителят на външното министерство Юрай Томага в отговор на въпрос на ДПА.

Словакия по принцип издава визи по филантропични аргументи, само че няма ясна наредба, съгласно която възражението против мобилизационни заповеди е задоволителна причина, показва организацията.

Говорителят съобщи, че повода някои съветски жители да считат, че Словакия съзнателно забавя издаването на визи - освен по филантропични аргументи, само че и да вземем за пример за образование - се дължи основно на обстоятелството, че Русия е понижила личния състав на словашките представителства в Москва и Санкт Петербург въз основа на " голословно решение ".

Той загатва за дипломатически спор сред Словакия и Русия. В края на март Словакия експулсира 35 чиновници на съветското посолство по съмнение в шпионаж, на което Москва реагира реципрочно.

Позицията на Словакия във връзка с визите за руснаци повтаря позицията на балтийските републики, Чехия и Полша.

Чешкият президент Милош Земан обаче се дистанцира от позицията на чешкото държавно управление. " Човек, който бяга от Русия, не съставлява риск за сигурността ни ", съобщи Земан в телевизионно изявление през вчерашния ден.

Според него руснаците, които не желаят да се бият във войната в Украйна, би трябвало да бъдат одобрявани по същия метод, както бежанците от Украйна.

По-рано министърът на външните работи на Чехия Ян Липавски съобщи: " Онези, които бягат от страната си, тъй като не желаят да извършват отговорностите си към личната си страна, не дават отговор на изискванията за издаване на филантропична виза. "

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !    
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР