Със звездата на Давид, с която евреите са белязвани по

...
Със звездата на Давид, с която евреите са белязвани по
Коментари Харесай

Нов скандал с привърженици на Възраждане

Със звездата на Давид, с която евреите са белязвани по време на Втората международна война, осъмна витрината на бар в София през днешния ден. Всичко стартира в събота, когато трима симпатизанти на „ Възраждане ” влизат в заведението, търсейки сметка за какво по стените са закачени непознати, а не български флагове, предава.

Според притежателите в началото знамето на Аржентина предизвикало мъжете. Те не били обслужени и си тръгнали. Тогава обаче е сложена табела, че симпатизанти на „ Възраждане ” не са мечтани повече в бара.

„ Дори авансово да е имало някакъв спор, във връзка с някакви флагове или нещо такова, това не може да бъде причина едно заведение в центъра на София да възприема и за показва фашистка идеология. Представете си единствено на този надпис да не пишеше симпатизанти на „ Възраждане ”, ами евреи, да кажем, или турци примерно ”, разяснява депутатът от партията Деян Николов.

Затова няколко часа по-късно по-голяма група, част от която бил и националният представител Славчо Крумов се връща в заведението, с цел да потърсят пояснение за надписа. В същия ден обект на акция на „ Възраждане ” се оказа и прожекция на филм, част от фестивала София прайд.

„ Хората са се събрали спокойно, да упражнят конституционно обезпечените им права, които бяха потъпкани от недоброжелателни жители ”, показва Деница Любенова, ръководител на „ ЛГБТИ Действие ”.

Според „ Възраждане ” филмът пропагандирал педофилия. Това предизвикало решението им да спрат излъчването. Филмът “Близо ” към този момент е прожектиран няколко пъти в България без да провокира дискусия.

От Българския хелзинкски комитет съзряха опит за политически пиар.

" Обяснението е просто. То е обвързвано с идния прайд и с желанието на партия " Възраждане " да събира поддръжка на хомофобска основа ”, безапелационен е Красимир Кънев, ръководител на БХК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР