Със завършването на сливането между Банка ДСК и Сосиете Женерал

...
Със завършването на сливането между Банка ДСК и Сосиете Женерал
Коментари Харесай

ДСК и Сосиете Женерал Експресбанк с най-голяма клонова мрежа след сливането

Със завършването на сливането сред Банка ДСК и " Сосиете Женерал Експресбанк " през 2020 година България може да се окаже с нов нов водач на банковия пазар. Това стана ясно през днешния ден по време на конференция във връзка формалното привършване на договорката по придобиването на втората банка. Дотогава двете банки ще продължат да работят като обособени юридически сдружения, написа money.bg .

В момента Банка ДСК е втора по активи на пазара с 12.846 милиарда лв., до момента в който " Сосиете Женерал Експресбанк " е седма с активи на обща стойност от 6.573 милиарда лв..
Заедно двете финансови институции биха имали активи за над 19 милиарда лв., което би ги сложило до първенеца сега в лицето на Уникредит Булбанк, която е с 19.150 милиарда.

Тук е мястото обаче да се каже, че се чака при сливането да има отписване на активи, което би понижило крайния резултат.

" С актуалната договорка, която съставлява сериозна инвестиция, за следващ път потвърждаваме дълготрайния си ангажимент към България и банковия пазар в страната, като планираме да продължим своя напредък и да се утвърдим измежду най-големите снабдители на финансови услуги ", разяснява ръководителят на УС и основен изпълнителен шеф на компанията-майка Банка ОТП Шандор Чани.

 ЕЦБ ревизира 6 банки у нас по пътя ни към банковия съюз на Европейски Съюз
ЕЦБ ревизира 6 банки у нас по пътя ни към банковия съюз на Европейски Съюз

Одитори от Брюксел би трябвало да дойдат към 10 ноември

Ръководител на бъдещата обща банка и на процеса по сливането ще бъде дългогодишният ръководител на УС и основен изпълнителен шеф на ДСК Виолина Маринова. По думите на Чани в бъдещото ръководство ще влязат и мениджъри от " Сосиете Женерал Експресбанк ".
Ще бъде заменено и името на финансовата институция, като тя към този момент ще се споделя единствено " Експресбанк ".

Двете сливащи се банки ще имат най-голямата клонова мрежа у нас - 450 поделения.

Част от мрежата обаче ще бъде усъвършенствана, като бъдат затворени локациите, където двата клона са прекомерно близо или са прекалено много - да вземем за пример в дребните обитаеми места. Любопитен миг е, че с нарастването родната ДСК ще има повече клонове от банката-майка в Унгария, които към второто тримесечие на 2018 година са 361.

Цената на договорката за следващ път не беше публично оповестена , само че на журналистически въпрос за нея от управлението насочиха да се види нарастването на капитала на Банка ДСК. Той беше изменен в края на предходната година с спомагателни 600 милиона евро или 1.173 милиарда лв.. След придобиването българският пазар за ОТР ще се затвърди като втория по активи след унгарския. По данни от 2018 година 15% от общите активи на OTP са у нас при 51% в Унгария и 14% в Хърватска.

Това е следващото придобиване от страна на унгарската група OTP на банка на Балканите. Банката участва в 9 страни и възнамерява нахлуване в още 3. Водят се договаряния за покупко-продажби в Албания, Сърбия и Словения.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР