Със затоплянето на времето всеки един от нас търси и

...
Със затоплянето на времето всеки един от нас търси и
Коментари Харесай

Валентина Стоева: Четенето не е интимно преживяване, а споделено удоволствие


Със стоплянето на времето всеки един от нас търси и се оглежда за разнообразни развлечения, които може да практикува гратис. Несъмнено едно от тях е четенето на увлекателна книга. Оказва се, че София разполага с доста библиотеки, паркове и градини, само че има ли подобаващи места, където може да се уединим с обичано четиво в ръце?

В изявление за БГНЕС ръководителят на фондация "Детски книги" Валентина Стоева разкрива подобаващите места за четене навън и закрито.

„ Не единствено да четем гратис, само че и да прекарваме свободното си време, правейки доста други неща. Това може да се случва в библиотеките, защото те към този момент не са тези книгохранилища, които множеството хора си показват като едни скучни и прашни места. Всъщност библиотеките се трансформират и оферират доста приятна конюнктура, както за възрастни, по този начин и за родители с доста дребни деца, даже бебета “, описа Стоева.
 Китайската библиотека Тянжин Бинхай е една от най-изумителните в света Китайската библиотека Тянжин Бинхай е една от най-изумителните в света / БГНЕС
Въпреки че в доста от библиотеките ни има компютри, разнообразието от действия не може да се съпостави с това, което оферират задграничните, които са се трансформирали в културни центрове. За разлика от нашите, библиотеките зад граница не се свързват единствено с място за четене, тъй като в тях може да се слуша музика, да се гледат филми, в избрани дни даже се вършат проби за алергии и издават шофьорски книжки. Вече и у нас в някои библиотеки се организират курсове за повишение на езиковата и компютърната подготвеност. Това като чели обаче не е задоволително и все пак статистиката регистрира растеж в визитите на библиотеките у нас в последните години.

А в случай че желаеме да прочетем забавна книга измежду природата това може да се случи на доста места в града. В някои от парковете има и безвъзмездни wi-fi зони, което дава опция да се четат електронни книги и да се слуша музика.
 Библиотека в остаряла английска телефонна кабина, някъде в Германия Библиотека в остаряла английска телефонна кабина, някъде в Германия / БГНЕС
В Градската градина, да вземем за пример, пред Народния спектакъл „ Иван Вазов ”, има читалня, която се радва на голям интерес. Тя има над 1500 читатели. Такова място следва да се появи и в Борисовата градина. А преди две години в място за просвета се трансформира и реставрираната къща за литература и превод „ Ненко Балкански “.

Независимо, че страната се оказва дебитор на своите жители, сякаш библиотеките и градската среда вървят в посока да отговорят на актуалните потребности. Несъмнено има още какво да се направи, само че е значимо, че към този момент и българите гледаме към положителните практики от света. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР