Със затоплянето на времето хората предпочитат да са навън, сред

...
Със затоплянето на времето хората предпочитат да са навън, сред
Коментари Харесай

Ето какво трябва да знаем при контакт с насекомо или змия

Със стоплянето на времето хората избират да са на открито, измежду природата, измежду треви и растения. Вероятността обаче за контакт с инсекти, с артикули от виталната им активност или със змии се усилва.

Затова какви реакции има при сходни контакти с инсекти, смъртоносни ли са ухапванията от змиите, които обитаваш нашите ширини Novini.bg попита подп. доктор Митко Митев от Клиниката „ Спешна токсикология” във ВМА.

От токсикологична позиция се следят реакции от инсекти, които отделят отрова най-вече за самоотбрана и такива, които имат отрова за нахлуване.

Тези, които отделят отрова за самоотбрана са мушици, бръмбари, разнообразни типове кърлежи, гъсеници, които са етап от развиването на пеперудите. Някои от тях създават биологично дейни субстанции, които в контакт с кожата предизвикват раздразнения. При контакт с такива инсекти и субстанции от такива инсекти минават един – два дни, до момента в който пациентът осъзнае, че има проблем.
Най – постоянно по време на излет се получава контакт с насекомо, само че не всички хора развиват реакция, която ще ги води в болница. При по-чувствителните хора се получава обаче локално зачервяване, съпроводено със сърбеж или мъка, след ден – два, три още веднъж се усеща и има засягане на функционалността на крайника.

При контакт с жилещи инсекти – оси, пчели, стършели, много по-рядко скорпиони и паяци, има пък остра пареща болежка, отичане и обща реакция в друга степен проявена. Има група пациенти, които са алергични на отровата на осите и пчелите и при тях и едно ужилване може да провокира тежка реакция. Обикновено такива пациенти знаят, че са алергични и са готови. Когато човек е алергичен към даденото насекомо, тогава се следи друга степен на реакция. Най – леката степен е зачервяване на по-голяма повърхност към мястото на ужилването, само че също по този начин може да има обриви, отдалечени от мястото, отоци или може да има друга степен на динамичността и надлежно засягане на разнообразни органи.

По-голяма част от пациентите, които изпитват последствия от дребни ужилвания не търсят здравна помощ.

Почти не минава обаче година и без змийски ухапвания. Досега обаче не е имало доста тежки случаи, описа подп. доктор Митко Митев. Змиите, които са в България не са толкоз рискови, а антисерумът, който съществува е извънредно ефикасен.
Когато човек бъде ухапан от змия в планината, би трябвало да знае, че не се умира и би трябвало да резервира хладнокръвие. Когато има такова захапване, би трябвало да се направи превръзка на по-високо място, с цел да се попречи змийската отрова да проникне в цялото тяло.
Трябва обаче да се прави разлика сред захапване и впръскване на змийска отрова. Змиите, защитавайки се хапят, само че не впръскват отрова. Когато има впръскване на отрова, болката е много по-силна, има бързо отичане на мястото на ухапването и увреждане на общото положение – гадене, коремни конвулсии, а по-късно, в случай че не се вземат ограничения може да настъпят кръвоизливи, увреждане на периферни нерви. Но това са неща, които са предотвратими.



Снимка: Novini.bg

Какво би трябвало да знаят тези хора, които към този момент са претърпяли алергичен потрес от контакт с обещано насекомо, по какъв начин се ползват противозмийски серуми и какво би трябвало да се направипри съществуване на кърлеж, може да видите по-късно ТУК в изявлението с подп. доктор Митко Митев от Клиниката „ Спешна токсикология” във ВМА.

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР