Със заседания по секции продължава работата си в Панагюрище международната

...
Със заседания по секции продължава работата си в Панагюрище международната
Коментари Харесай

Продължава международната конференция за Марин Дринов

Със съвещания по секции продължава работата си в Панагюрище интернационалната научна конференция, отдадена на живота и активността на проф. Марин Дринов.

В родното място на проф. Марин Дринов, през вчерашния ден и през днешния ден, в Исторически музей учени и откриватели от разнообразни научни институции и университети в България и Украйна и наследници на панагюрския жанр Дринови разискват въпроси от живота, делото и времето на видния историк, лингвист и фолклорист. Специален акцент е мястото на Марин Дринов в историографията на България, Украйна и Русия и в националната памет.

В петък на формалното разкриване на Международната научна конференция „ Проф. Марин Стоянов Дринов – академик, държавник, общественик “ участваха господин Никола Белишки – кмет на община Панагюрище; госпожа Галина Матанова – заместник-кмет „ Хуманитарни действия “; Доц. к.и.н. Сергей Страшнюк - доцент в катедра „ Нова и най-нова история “, шеф на Центъра по българистика и балкански проучвания „ Марин Дринов “ на Харковския народен университет „ В. Н. Каразин “; Проф. д.и.н. Михаил Станчев - професор, завеждащ катедра „ Нова и най-нова история “ на Харковския народен университет „ В. Н. Каразин “, задграничен член на БАН; Проф. д.и.н. Сергей Посохов – професор, завеждащ катедра „ Историография, изворознание и археология “ на Харковския народен университет „ В. Н. Каразин “; Владимир Саленков - ръководител на попечителския съвет към Центъра по българистика и балкански проучвания „ Марин Дринов “ на Харковския народен университет „ В. Н. Каразин “, ръководител на Харковското градско сдружение за българска просвета „ Марин Дринов “; Н. Пр. Виталий Москаленко - ексклузивен и пълномощен дипломат на Украйна в Република България; Делегация на Българска академия на науките в състав: акад. Юлиан Ревалски – Председател на БАН; доктор Владимир Сафронов-Дринов – правнук на проф. Марин Дринов; Проф. Марин Игнатов – правнук на Найден Дринов; Доц. доктор Даниел Вачков – шеф на Институт за исторически изследвания; Борис Хаджийски – ръководител на УС на Сдружение „ Български музеи “, академични преподаватели, музейни служащи, представители на Българска академия на науките, на ОУ „ Проф. Марин Дринов “.

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки поздрави всички участници и посетители на конференцията с думите: „ За мен, като кмет и панагюрец, е висока чест през днешния ден в Панагюрище да сложим началото на една значима интернационална научна конференция, в която в продължение на два дни и разглеждайки 21 тематики за следващ път ще се докоснем и усетим ония дух на проф. Марин Дринов, с който той работеше в името на прославата на личния си град, на личния си народ, на личната си страна. Макар и работейки зад граница, неговото сърце и душа постоянно са били тук. И както споделя проф. Горина: „ За Дринов епитетът „ първи “ би могъл да се употребява доста постоянно и неведнъж, тъй като той е първият български историк, получил солидно професионално обучение и всички съществуващи научни степени и звания; първият български академик, определен за член на всички тогавашни славянски академии; първият ръководител на първото Българско научно сдружение и първият министър на просветата в освободена България. За нас е чест да бъдем наследници на Дринов. Надявам се, че през тези два дни ще бъдат дадени отговори или най-малко опровергани част от изказванията, че тази история и този човек са пропуснат. “

Кметът Белишки сподели на присъстващите афиш, направен през 1935 година от Министерството на войната. „ Съвременниците на това време са отредили място на двама видни панагюрци – Райна Княгиня и проф. Марин Дринов. С този афиш ние се гордеем. Този афиш бе раздаден на 1 ноември предходната година на всички възпитаници в Панагюрище, с цел да знаят къде са техните „ първи “, с цел да знаят, че постоянно има смисъл да познаваш предишното си, с цел да можеш да живееш почтено в сегашното. Този афиш ни бе възложен от един от правнуците на Райна Княгиня господин Здравчо Здравчев и считам, че всички ние сме уверени, че паметта – родовата, националната – те са живи. И най-живи тук в Панагюрище “, сподели още Белишки.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР