Със заповедите на Министерството на здравеопазването се въвеждат определени забрани

...
Със заповедите на Министерството на здравеопазването се въвеждат определени забрани
Коментари Харесай

Край на неяснотите! Адвокати посочиха кои обекти могат да работят, къде не е забранено да се разхождаме и всички изключения!


" Със заповедите на Министерството на здравеопазването се вкарват избрани забрани и правила, които би трябвало да се съблюдават. За интервала от 13.03.2020 година до момента са издадени близо 30 заповеди, които регламентират действието на обекти с публично предопределение, лечебни заведения, достъпа до открити и закрита спортни и други уреди.

Важно е да се уточни, че във връзка с всички заповеди е позволено авансово осъществяване, което значи, че даже да бъде обжалвана някоя от тези заповеди от заинтригувани лица, това няма да спре тяхното деяние, в случай че категорично не се изиска прекъсване от съда.

Накратко рестриктивните мерки и възбраните са следните:

Преустановени са визитите в увеселителни и игрални зали; казина, СПА – центрове, нощни заведения, питейни заведения, заведения за хранене, кафе – сладкарници, заведения за бързо обслужване.

Изключения: В комерсиалните центрове вид МОЛ могат да работят банки, застрахователи офиси, аптеки и дрогерии;

Ресторантите могат да доставят храна за у дома при съблюдаване на всички противоепидемични правила;

Всички останали, неупоменати обекти не престават работата си, като да вземем за пример козметичните салони, магазини за строителни артикули, за техника за дома и така нататък  

Преустановява се активността на учебните заведения, детските градини, детските ясли, университети, занимални и други обучителни организации;  

Преустановява се всякаква форма на групова активност и работа с деца, без значение от правно организационната й форма – да вземем за пример спортни тренировки, надпревари и други.

Забранени са всевъзможни всеобщи мероприятия (кина, театри, концерти, конгреси, фитнес - зали и други).  

Преустановяват се женски съвещания, планови имунизации, профилактични прегледи, планови интервенции, трансплантация на органи, тъкани и кафези.  

Препоръчва се работодателите да провеждат трудовата активност посредством отдалечена работа на чиновниците.  

В обектите за публично предопределение, които не престават да работят и дават услуги на жителите, не следва да позволяват събиране на повече от две лица над 60 година в пространствата и прилежащите площи навън, като следва да обезпечат отдалеченост от 1-1.5 м. сред тях.  

Гражданите нямат право да посещават: паркове, градски градини, спортни площадки, детски площадки и уреди на закрито и открито;  

Лица под 60 година нямат право да посещават хранителни магазини и аптеки в часовия диапазон сред 8.30 и 10.30 часа.

Преминаване през контролно-пропусквателен пункт:

Създават се контролно-пропусквателен пункт на изходите и входовете на регионалните центрове, като пропущат единствено:  

Лица, които работят в обещано обитаемо място;  

Лица, които имат здравословни аргументи или негови близки имат такива аргументи и това постанова преминаването;  

Завръщане на непрекъснат, сегашен или адрес, на който пътуващият краткотрайно пребивава;  

Необходимост от полагане на грижи за родственици, когато пътуващият и нуждаещите се родственици живеят на разнообразни места;  

Необходимост от доставяне с хранителни артикули или медикаменти, когато в обитаемото място няма аптека/хранителен магазин;

Тези условия се удостоверяват с декларация – пример, която може да бъде изтеглена от уеб страницата на Министерство на вътрешните работи, както и със следните документи, съгласно съответния случай: служебна записка от работодател; персонална карта; уверение за сегашен адрес; медицински документ и други.

Някои от употребяваните изрази в заповедите на Министерство на здравеопазването са неразбираеми и се поясняват по друг метод. Например, не излиза наяве дали възбраната за банкет и планови интервенции обгръща идни интервенции на онкоболни пациенти и други. Не е ясно и какво се има поради под " уреди навън и закрито “.

В случаите, когато се употребява изразът " обекти с публично предопределение “, обръщаме внимание, че дефиницията се съдържа в Закона за здравето, пар. 1, т. 9 и включва (изброяването е неизчерпателно): автогари, метростанции, заведения за хранене, хотели, обекти от далекосъобщителната мрежа, лечебни и здравни заведения и други.

Гражданите могат да не престават да посещават разнообразни обекти, неупоменати в заповедите при съблюдаване на горните правила. Например, не е неразрешено придвижването по улици и тротоари, като се изключи велоалеите. Не е неразрешена разходката отвън естествените паркове, да вземем за пример по планински пътеки, само че въпреки това това не е съображение за пропускане през контролно-пропусквателен пункт.

Няма възбрана за извършване на покупки от магазини за животни, открити пазари с хранителни артикули и други. Няма възбрана за придвижване по пътищата с автомобил, колело или мотор. Няма възбрана и за събирания вкъщи, само че поради рекомендациите, които са дадени от експертите за съблюдаване на отдалеченост от най-малко 2 метра и ограничение на обществените контакти, не предлагаме това да се прави.

За нарушение на въведените правила на физическите лица може да се наложи санкция в размер на 5000 лв., в случай че действието не съставлява закононарушение, а на юридическите лица – 15 000 лв.. Глобите се постановат с наказателни постановления, като периодите за обжалването им не текат за интервала на деяние на изключителното състояние, т.е същите могат да бъдат обжалвани след приключване на изключителното състояние и ще влязат в действие, в случай че не бъдат обжалвани в 7 дневен период, считано от края на изключителното състояние или в случай че бъдат обжалвани и доказани от съда. До тогава наложените санкции не са изискуеми и може да не се заплащат ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР