Със заповед от 27 октомври на здравния министър проф. Костадин

...
Със заповед от 27 октомври на здравния министър проф. Костадин
Коментари Харесай

Новите мерки срещу коронавируса - онлайн обучение, без планови операции, но зависи

Със заповед от 27 октомври на здравния министър проф. Костадин Ангелов се стягат противоепидемичните ограничения на национално равнище от през днешния ден, 29 октомври. С други думи, ограниченията към този момент работят.
Образование
Учениците, които са в гимназия, минават на онлайн образование. В домашни условия отдалечено ще се образоват към 260 000 възпитаници в класовете от 8-и до 12-и. Същото се отнася и за студентите в цялата страна. Гимназисти и студенти ще се образоват отдалечено в идващите 14 дни – до 12 ноември.
Дали позитивен тест за COVID-19 в страната са 525 възпитаници и 522 учители. Близо 14 000 са учениците, а 400 учителите, сложени под карантина в страната.
На този стадий дребните възпитаници – от първи до седми клас, остават в класните стаи. Вчера държавният здравен контрольор доцент, че е допустимо и те да си останат у дома в близко бъдеще. Всичко зависи от развиването на епидемиологичната конюнктура в страната.
Освен това се преустановяват и груповите извънкласни действия и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, просветителни центрове, занимални и други, проведени от юридически и физически лица. Изключение се позволява за дейностите по ползи и занималните за възпитаници в начален и прогимназиален стадий на обучение.
Преустановяват се присъствените занимания в центровете за поддръжка на личностното развиване.
И още
От през днешния ден, 29 октомври, до 12 ноември няма да се организират екскурзии, кината и театрите ще работят при претовареност от 30% на залите, а нощните заведения се затварят в цялата страна.
Преустановяват се присъствените занимания в центровете за поддръжка на личностното развиване.
Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложби и други публични мероприятия в присъствена форма се позволява при присъединяване на не повече от 30 души.
Допуска се провеждането на културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, театрални прояви, концерти, занятия от танцовото, креативното и музикално изкуство) при претовареност на местата до 30%.
Колективните и самостоятелни спортни мероприятия с подготвителен и спортен темперамент на закрито и намерено се организират без аудитория. Изключение се позволява за интернационалния шампионат по тенис Sofia Open 2020, като настаняването на феновете е минимум през две седалки.
Преустановяват се визитите в нощни заведения, пиано-барове, нощен питейни заведения, клубове и други сходни нощни заведения за развлечения на закрито.
Заведенията за хранене и развлечения - заведения за хранене, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и питейни заведения, като се изключи нощните заведения, би трябвало да обезпечат отдалеченост от 1,5 метра сред облегалките на най-близко разположените столове от две прилежащи маси. Не се позволяват повече от 6 души на маса.
Собствениците и шефове на обекти с публично предопределение, търговски, административни и други обекти, предоставящи услуги на жителите, би трябвало да основат организация, тъй че да не се позволяват повече от 1 човек на 3 кв. м. в съответния обект.
Преустановява се организирането на екскурзии и групови визити на туристически обекти.
На всички пазари, борси и базари навън и закрито се основава организация за еднопосочно придвижване и обезпечаване на отдалеченост от 1,5 метра сред посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.
 Недоволни от ограниченията в цяла Европа излязоха на митинг Недоволни от ограниченията в цяла Европа излязоха на митинг
Протестите против рестриктивните мерки против COVID-19 бързо се популяризират в цяла Европа, осведоми БГНЕС. В Италия служащи от най-засег...
Със същата заповед се показва, че преустановяването на плановия банкет в областите в алената и оранжева зона не се отнася и за дейностите по рехабилитация, дълготрайно лекуване и психиатрична помощ.
От здравно министерство прецизират, че се прекратява провеждането на планов банкет и планова оперативна активност в лечебните заведения за болнична здравна помощ за областите (т.13) със заболеваемост към 23.10.2020 година над 120 души на 100 000 население за период до 30.11.2020 година. Преустановява се провеждането на планова оперативна активност в лечебните заведения за болнична здравна помощ за областите (т.14) със заболеваемост към 23.10.2020 година сред 60,0 и 119,9 души на 100 000 население за период до 30.11.2020 година. При увеличение на заболеваемостта над 119,9 души на 100 000 население в съответните области се ползват възбраните по т. 13, а при увеличение на заболеваемостта сред 60,0 и 119,9 души на 100 000 население в съответните области се ползва възбраната по т. 14.
Забраните по т. 13 и 14 не се отнасят за осъществяването на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и кафези, диагностиката и лекуването на пациенти с онкологични и онкохематологични болести, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, без значение от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, дълготрайно лекуване и психиатрична помощ.
Забраняват се визити на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ, като се изключи свижданията на пациенти в терминален етап. Забраната не се отнася за контролните органи при реализиране на контролната им активност.
В осъществяване на т. 3 от Заповед № РД-01-439 от 27.07.2020 година шефовете на районните здравни инспекции подхващат дейности и ползват ограничения на лечебните заведения за болнична помощ на територията на съответната област както следва:
 Доц. Мангъров: Личните лекари от боязън излязоха от играта и лечебните заведения преляха Доц. Мангъров: Личните лекари от боязън излязоха от играта и лечебните заведения преляха
" За страдание главният дирек на опазването на здравето у нас - доболничната помощ, рухна. Личните лекари от боязън излязоха от играта и заболели...
18.1. За областите със заболеваемост към 23.10.2020 година над 120 души на 100 000 население, за период до 30.11.2020 година, се дефинира наложителен брой кревати за лекуване на пациенти с КОВИД-19 от не по-малко от 10 % от оповестените в съответната районна здравна ревизия брой кревати на всяко лечебно заведение за болнична помощ и сложен онкологичен център.
18.1 За областите със заболеваемост към 23.10.2020 година сред 60,0 и 119,9 души на 100 000 население, за период до 30.11.2020 година се дефинира наложителен брой кревати за лекуване на пациенти с КОВИД-19 от не по-малко от 5 % от оповестените в съответната районна здравна ревизия брой кревати на всяко лечебно заведение за болнична помощ и сложен онкологичен център.
При увеличение на заболеваемостта над 119,9 души на 100 000 население в съответната област се ползва т. 18.1, а при увеличение на заболеваемостта сред 60,0 и 119,9 индивида на 100 000 население в съответната област се ползва т. 18.2.
Дейностите, които не се прекратени или неразрешени с тази заповед, се организират при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения, въведени със Заповед № РД-01-609 от 21.10.2020 година
Още: " "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР