Със заповед на вицепремиера и министър на туризма се въвеждат

...
Със заповед на вицепремиера и министър на туризма се въвеждат
Коментари Харесай

Въведоха нови противоепидемични мерки в зимните ни курорти!

 Със заповед на вицепремиера и министър на туризма се вкарват единни правила за противоепидемични и санитарни ограничения в курортите във връзка идния зимен сезон 2020/2021 година Целта е всички туристически места да вкарат идентични практики, с които да се подсигуряват здравето и сигурността на туристите, а България да отбрани статута си на здравословна и сигурна дестинация.

Министерството на туризма изследва положителните практики на водещите в Европа ски курорти и ги приспособява към българските условия, с цел да се подсигуряват на туристите здраве, сигурност и сигурност при пребиваването им у нас. В резултат разработихме пакет от ограничения за зимен сезон 2020/2021, които следва да бъдат спазвани наложително от всички - обекти, компании, организации и лица, предлагащи туристически услуги. Време е за здравна дипломация, това съобщи вицепремиерът и министър на туризма на работна среща с мениджъри на зимните курорти, кметове и регионални шефове. В полемиката взе участие и основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.

Пакетът е координиран с министерството на опазването на здравето и е оповестен на уеб страницата на министерството на туризма. При нужда ограниченията ще бъдат променяни или допълвани според от епидемиологичната конюнктура, стана ясно от думите не вицепремиера, която прикани всички в бранша да са гъвкави и инициативни.

Мерките обгръщат активността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове. Туристите наложително би трябвало да покриват носа и устата си с маска или друго защитно средство при престой в кабината и на въжен превоз станциите. Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения  може да бъде лимитиран по преценка на оператора. Кабините се дезинфекцират по график. В ски дрешниците също е въведена специфична организация за отдалеченост и стерилизация, а в ски учебните заведения групите ще са до 10 души. Заведенията в ски зоните още по-строго ще съблюдават признатите инструкции за действието им в условия на пандемия от COVID-19.  

" Убедена съм, че с общи старания и спазвайки напътствията на Националния действен щаб, ще успеем да овладеем наклонността за възходяща заплаха от вируса. Контролните органи ще бъдат изцяло безкомпромисни при определяне на нарушавания на разпоредбите. Така ще защитим Зеления щемпел, който България получи от Световния съвет по туризъм като безвредна и сигурна дестинация. Българските курорти към този момент натрупаха опит в обезпечаването на безвредни условия за гостите си през лятото и би трябвало да продължат тази процедура. Благодарение на общите ни ограничения в летните ни курорти нямаше нито един доказан случай на болен с ковид в местата за настаняване. Нашата цел е тази позитивна наклонност да се надгради и за зимните дестинации, уточни още вицепремиерът.

Като вицепремиер и министър на туризма няма да позволи компромис, който да постави леке върху дестинация България, както и върху целия туристически отрасъл, акцентира вицепремиерът и прикани да се съблюдават трите Д – отдалеченост, стерилизация и дисциплинираност ". От думите й стана ясно, че контролът ще стартира преди формалното разкриване на зимния сезон.

Според доцент Кунчев туризмът е една от двете системи дружно с образованието, които се оправиха добре с коронавирус обстановката. " Местата за настаняване реагираха сполучливо. Обстановката обаче е динамична и ние значително подвластен от нея. Практиката сподели, че ограниченията работят. Няма нищо по-добро от това да отидеш в планината и да спортуваш, само че всеки би трябвало да съблюдава условията. Благодаря за всичко, което вършиме, тъй като то е доста. Готовността на зимните курорти ще е доста по-голяма, в сравнение с летните ", сподели още той.

Браншът и локалната власт приветстваха и поддържаха единните ограничения на Министерството на туризма, като показаха подготвеност да ги надграждат. Редица кметове предложиха спомагателни мероприятия за отбрана, с цел да могат туристите да са по-информирани за обстановката. Те желаеха и единна рекламна акция за зимата, както и финансови облекчения за туристите, идващи у нас с PCR тест. Представителите на локалната власт са подготвени да спомагат и за по-ефективната работа на медицинските екипи, които да са на място в курортите.

Представителите на курортите Боровец и Пампорово акцентираха позитивния си опит от лятото и регистрираха, че няма нито един болен на тяхна територия след взетите прецизни ограничения. Работи се за понижаване скупчването на  гости. Разработена е също онлайн билетна система с автомати, която да ограничи контактите.

Вицепремиерът добави, че министерството е откликнало навреме на настояването на бизнеса да насочи антикризисна реклама както към вътрешния пазар, по този начин и към балканските страни. Факт са 20 телевизионни клипа, направени с екскурзоводи от страната за българските малките екрани и обществените мрежи в балканските страни. Предстои да излезе народен имиджов клип за България, фрагментите за който бяха предоставени безплатно от ски курортите ни, добави тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР