Със заповед на премиера Кирил Петков е бил освободен зам.-министърът

...
Със заповед на премиера Кирил Петков е бил освободен зам.-министърът
Коментари Харесай

Отговорният за горите зам.-министър на земеделието Атанас Добрев е освободен

Със заповед на премиера Кирил Петков е бил освободен зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев. В формалното известие на държавната осведомителна работа претекстове не се показват, само че по информация на " Капитал " решението за отстраняването му е било взето на среща сред водачът на социалистическата партия Корнелия Нинова и червени народни представители в понеделник.

Земеделският министър кардинално е от квотата на Българска социалистическа партия, само че самият Добрев беше зам.-министър в третото държавно управление на Бойко Борисов и резервира поста си както по време на двете служебни държавни управления на Стефан Янев.
Защо си потегля Добрев
Още със запазването му като зам.-министър името на Добрев провокира напрежение в ръководещата коалиция. Въпросът за назначението му на поста първо беше подложен от депутата от " Продължаваме промяната " Александър Дунчев, който води борба за метода, по който се ръководят горите, както и за партийните назначения от Българска социалистическа партия в бранша..

Дунчев готви и отчет до ръководителя на Народното събрание Никола Минчев и парламентарната комисия по земеделие, в който се разказват вредите от провеждането на нагласени търгове за дървесина от близки до ГЕРБ и Движение за права и свободи компании, големите финансови загуби, които генерират държавните горски предприятия от реализацията на другите схеми за източването на държавните горски стопанства, които не престават и при новото държавно управление. Смяната на Добрев става два дни откакто. Репортаж по тематиката излъчи и bTV.
Реклама
Според въпросния отчет, с който и " Капитал " разполага, близки до ГЕРБ и Движение за права и свободи компании са източили не по-малко от 20 млн. лева от 20 държавни горски и ловни стопанства за последните 3-4 месеца. Схемата е продължение на дългогодишна порочна процедура с изсичането на българските гори, която продължава безнаказано и до през днешния ден. По предварителни калкулации вредите са към 100 млн. лева годишно, като това не е цялостната картина на погрома на дървената мафия върху горите и природата ни.
Защо Добрев беше назначен за зам.-министър
Въпреки че Добрев беше обвързван със социалистческата партия, назначението му още веднъж на поста от настоящия аграрни министър Иван Иванов беше изненада за депутатите от Българска социалистическа партия, тъй като след края на ръководството на Пламен Орешарски той влезе в конфликт със личната си партия. Според хора от управлението на Българска социалистическа партия повода за повторното му предопределение е, че Добрев има дълги години опит в разнообразни структури на ведомството за разлика от новия екип на министерството, в това число и министър Иван Иванов. Според други обаче политическото дългоденствие на Добрев се дължи на ловното лоби от авторитетни предприемачи, които стопанисват ловни стопанства. Трети пък бяха на мнение, че оставането му на поста се е дължало на обстоятелството, че е комфортен за всички.

Добрев стартира работа в министерството като деятел на Българска социалистическа партия (сестра му Ваня Добрева беше народен представител в 41-ото и 42-ото Народно заседание, а в този момент е зам.-председател на социалистическата партия в София), само че звездата му изгря в края на ръководството на Пламен Орешарски. Тогава след напрежение сред съдружните сътрудници в ръководството (БСП и ДПС) поради разкрития за нарушавания в държавния фонд " Земеделие " от постовете им бяха освободени шефът на фонда Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова. И на тяхно място беше назначен Добрев. Тогава импровизирано се говореше, че той е заел страната на Движение за права и свободи в разногласието и е бил назначен на поста точно с протекциите на придвижването. Тези връзки на Добрев с Движение за права и свободи станаха по-видими при последното държавно управление на Борисов. В него той беше назначен за зам.-министър на земеделието от квотата на " Атака ", посредством която Движение за права и свободи на процедура участваше в третото държавно управление на Борисов.

За мощните позиции на придвижването в земеделското министерство, което официално от 12 години не взе участие във властта, призна и някогашният втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. Преди две години той съобщи, че сред Борисов и Движение за права и свободи е имало договорка за назначенията в горските стопанства.
Реклама
Въпреки всичко това Добрев остана на поста си и при двата служебни кабинета на Стефан Янев и най-малко за начало съумя да резервира поста си и въздействието си в бранш " Гори " и в кабинета на Кирил Петков. Сега обаче това се трансформира. Предстои да забележим кой ще бъде определен на негово място.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Велина Господинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР