Със заповед на председателя на КЕВР Иван Иванов била създадена

...
Със заповед на председателя на КЕВР Иван Иванов била създадена
Коментари Харесай

КЕВР не е готова за сделката с ЧЕЗ

Със заповед на ръководителя на КЕВР Иван Иванов била основана междуведомствена група, която да направи критерии по договорката с покупката на ЧЕЗ. Тези регламенти, които КЕВР би трябвало да изготви, щели да се употребяват и за в бъдеще при огромни покупко-продажби в региона на енергетиката. Това разгласи през вчерашния ден ръководителят на комисията Иван Иванов. Очаква се критериите да бъдат направени до 2-3 седмици. На въпрос дали ще се преглежда финансовото положение на " Еврохолд " Иванов изясни, че това ще бъде декларирано след правенето на критериите. Той обаче акцентира, че КФН е профилираният регулатор, който към този момент работи по този въпрос.

Миналата седмица " Еврохолд " и ЧЕЗ подписаха контракт за придобиването на шестте сдружения на чешката компания в България за 335 млн. евро. До договорката се стигна, откакто предходният избран покупател - пазарджишката " Инерком " на Гинка Върбакова, срещна проблеми с утвърждението си от Комисия за защита на конкуренцията.

Дружеството " Еврохолд " се надява до края на годината да получи всички регулаторни позволения, с цел да придобие българските активи на ЧЕЗ, заяви късно в понеделник пред публицисти ръководителят на надзорния съвет Асен Христов. Той сподели, че до месец и половина най-късно документите за утвърждението на договорката с ЧЕЗ ще бъдат импортирани в Комисия за защита на конкуренцията. " Еврохолд " няма да банкрутира без тази договорка, 80% от бизнеса ни е в чужбина, само че се надяваме тя да се случи ", означи той.

" Както и предходния път, би трябвало да проявим отговорност и самостоятелните регулатори да се произнесат по договорката за ЧЕЗ. " Това съобщи през вчерашния ден министър председателят Бойко Борисов в отговор на въпрос кои стои зад " Еврохолд България ". " Този, който стои сутринта, беше по БТВ и приказва ясно. Вие не знаете ли кой е? ", сподели той във връзка изявленията само че Христов през вчерашния ден пред малкия екран. " Сделката е осъществена в Чехия от частна компания. Така че в случай че визирате написаното, че Цветанов стои зад договорката - Цветанов е отвън ГЕРБ ", уточни Борисов. Той добави, че " като министър председател няма право да разяснява такава договорка, тъй като сходно изявление може да нанесе тежки последствия. Да бъдем наказани като страна и да платим големи пари ". Попитан, в случай че има подозрения към договорката, би ли се намесил, Борисов посочи: " Не се меся в работата на самостоятелните регулатори. Както не се намесихме, когато имаше предходен покупател, по този начин и през днешния ден. И предходния път се направи политическа офанзива, след това се оказа, че не е основателна. "

" След като бъде завършена договорката за българските активи на ЧЕЗ, от " Еврохолд " ще се концентрират върху намаляването на загубите по преносната мрежа, с което няма да се наложи съществено нарастване на цената на тока, съобщи Асен Христов, представен от БНР. " Мисля, че нито един от моите сътрудници няма да бъде срещу да предложим място в Борда на шефовете на " Разпределение енерго " в бъдеще на един държавен представител ", сподели още той. От " Еврохолд " считат да останат в енергийния бизнес най-малко 10 години и не скриват упоритостите си да придобият и други активи на ЧЕЗ отвън страната.

" Само акционерите стоят зад компанията, не съм Гинка, холдингът не е Гинка, а с Цветан Цветанов се познаваме от времето, когато студенти се събирахме да тичаме дружно, единствено на " здравей " сме ", съобщи във връзка изявления Христов. Той сподели, че бил доста по-близък с министъра на спорта Красен Кралев. Христов добави, че познава и ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, която е била чиновник на " Еврохолд " преди време, само че това не означавало, че тя е негов човек.

По думите му главните акционери в " Еврохолд " - неговата компания " Старком ", притежаваща 54 на 100, и люксембургският фонд " Кей Джей Кей ", държащ 12 %, най-малко отпреди две години са се заинтересували от придобиване на енергийни активи и даже съжалили, че изпуснали присъединяване в процедурата за продажбата на активите на ЧЕЗ в България. След обрата с " Инерком " не се поколебали да се включат и даже по думите на Христов са предложили по-добра оферта от пазарджишката.

Сделката ще бъде финансирана със заем от немската " Дойче банк " и японската " Номура ", които ще провиснал общо 300 млн. евро синдикиран заем. Тези банки даже са удостоверили готовността си да дават спомагателни средства на " Еврохолд " и придобиваните от него енергийни сдружения за погасяване на техни заеми и финансиране на капиталовите им стратегии. Холдингът чака също по този начин утвърждение от КФН на проспекта за нарастване на капитала му на Българската фондова борса с 80 млн. евро. От " Кей Джей Кей " към този момент са декларирали интерес да запишат нови акции, както и пенсионни фондове и задгранични компании и даже се чака презаписване на нарастването на капитала, разяснява Христов. Отделно разполагаем са 120 млн. евро от листната преди три години на фондовата борса в Дъблин облигационна емисия за 200 млн. евро, от която все още са записани 80 млн. евро, само че останалият финансов запас е налице, изясни той.

За обезпечаване на финансирането на договорката с ЧЕЗ няма да се залагат застрахователни активи, каквито изявления имаше в последните дни. По закон няма по какъв начин да се употребява за поръчителство и електроразпределителната мрежа, посочи Христов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР