Със заповед на областния управител на Ямбол Димитър Иванов беше

...
Със заповед на областния управител на Ямбол Димитър Иванов беше
Коментари Харесай

Започнаха да изплащат обезщетенията за евтаназираните животни в селата Странджа и Крайново

Със заповед на регионалния шеф на Ямбол Димитър Иванов беше образуван Областен координационен щаб, който да координира и провежда осъществяването на ограниченията за попречване разпространяването, ограничение и очистване на заболяванията Инфлуенца – грип по птиците и чума по дребните преживни животни в област Ямбол и усложнената епизоотична конюнктура във връзка с заболяването африканска чума по свинете на територията на прилежащи страни членки и трети страни. Това оповестиха от Областна администрация – Ямбол.

Службите включени в Областния щаб – ОБДХ, ОДМВР, РДГП, кметове на общини от региона разискаха настоящата обстановка и съответните ограничения за преодоляване на напрежението и болестта по дребните преживни животни в района.
Първите решения на Щаба бяха оповестени посредством медиите от министъра на земеделието.

Във връзка с оповестеното от БАБХ вторично огнище на чума по дребните преживни животни, в Болярово ще бъдат взети втори проби и направени нови лабораторни проучвания. Експертното мнение беше, че фермата с позитивна проба, е отдалечена от другите и животните са на оборен режим и не са имали физически контакт с други стада. До излизане на резултата обектът се слага под засилен надзор, наблюдаване и стерилизация. Засилени са и цялостните ограничения в района и инспекциите по пътищата.

Стопаните на фермата бяха осведомени с решенията на Щаба персонално и призовани да се ангажират с това фермата и животните да останат изолирани до излизане на пробите. Ситуацията е комплицирана, само че всичко, което се прави в района е с мисълта да се ограничи болестта, да се запазят фермите и този бизнес, безапелационни бяха участниците в щаба.

Днес компенсациите си ще получат стопаните в селата Странджа и Крайново.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР