Със заповед на министъра на здравеопазването е сформиран Национален координационен

...
Със заповед на министъра на здравеопазването е сформиран Национален координационен
Коментари Харесай

Сформиран е Национален координационен съвет за контрол на морбили

Със заповед на министъра на опазването на здравето е образуван Национален координационен съвет за надзор на морбили, който ще го подкрепя при реализиране на дейностите по ограничение разпространяването на болестта.

Също по този начин ще извършва действия, свързани с анализирането и контрола на подхванатите ограничения, оповестиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. Към 22.04.2019 година в Министерство на здравеопазването са обявени 463 случая на морбили. Териториално са наранени единадесет области в страната: София-област – 165 болни, Благоевград – 136 болни, София-град – 134 болни, Пазарджик и Перник – по 6 болни, Бургас – 5 болни, Велико Търново и Кюстендил – по 4 болни, Ловеч, Монтана и Пловдив – по 1 болен. През последната 16-та седмица на 2019 година най-вече случаи са обявени от София-град -30 случая, София-област – 16 случая и Благоевград – 12 случая.

По възрастови групи случаите са разпределени както следва: 0 година – 81 сл.; 1-4 година – 153 сл.; 5-9 година – 110 сл.; 10-14 година – 17 сл.; 15-19 година – 17 сл.; 20-24 година – 15 сл.; 25-29 година – 22 сл.; 30-34 година – 7 сл.; 35-39 година – 20 сл;, над 40 година – 21 сл.

91 случая са при лица под 13-месечна възраст, при които не е извършена имунизация заради недостигната ваксинална възраст, според Имунизационния календар.

Регистрирани са случаи на болен личен състав в лечебни заведения за болнична помощ, заради сбъднат контакт с заболели от морбили при осъществяване на професионалните си отговорности.

Министерството на здравеопазването още след първите регистрирани случаи на морбили в страната даде инструкции до Регионалните здравни инспекции медицинският личен състав на лечебните заведения за болнична помощ, обслужващ болни от морбили, да е с данни за протективен имунитет против болестта. Тези от тях, които са неимунни към вируса на морбили, да се ваксинират с трикомпонентна ваксина против морбили, паротит и рубеола. Дадени са инструкции и за прецизно използване и съблюдаване на противоепидемичните ограничения за недопускане на вътреболнично разпространяване на морбили.

За усилване на контрола е разпоредено на общопрактикуващите лекари да извършат обзор на пациентските листи за неимунизирани деца и за предпочитано обгръщане на всички подлежащи през годината и на необхванати деца.

По отношение на имунизационния статус на деца от най-засегнатите региони на страната е разпоредено провеждането на серопревалентно изследване за съществуването на предпазен имунитет против морбили, паротит и рубеола, като резултатите от него ще покажат дали децата са действително ваксинирани.

Съгласно Имунизационния календар на Република България на децата се слагат наложителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина против морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация против морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Министерството приканва всички родителите да ревизират имунизационния статус на децата си за морбили и при определяне на пропуск или при подозрение за морбили да се обръщат към общопрактикуващия си доктор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР