Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са създадени междуведомствени работни

...
Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са създадени междуведомствени работни
Коментари Харесай

Работни групи ще ускорят реализацията на нови ядрени мощности в АЕЦ Козлодуй

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са основани междуведомствени работни групи за ускорение процеса по реализация на плановете за създаване на нови нуклеарни мощности в АЕЦ " Козлодуй " и Вертикалния газов кулоар. Основната им цел е да спомагат осъществяване на всички законови процедури, свързани с плановете, оповестяват от Министерския съвет.

В групите, които към този момент организираха първите си съвещания, са включени представители на Министерството на енергетиката, Министерството на финансите, Министерството на околната среда и водите, Министерството на районното развиване и благоустройството, Министерството на превоза и известията, Министерството на културата, Министерството на земеделието, Министерството на вътрешните работи и Министерството на външните работи.

" Проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и района в дълготраен проект ", акцентира енергийният министър Владимир Малинов, който е избран със заповед на министър-председателя за началник на работните групи.

Проектите, част от самодейността за Вертикален газов кулоар сред България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, обезпечават опция за транспорт на спомагателни размери природен газ от разнородни и надеждни източници в посока от юг на север. Повишаването на потенциалите за транспорт на природен газ в точките на междусистемно свързване Кулата/Сидирокастро в посока от Гърция към България и Негру вода/Кардам в посока от България към Румъния имат основно значение за осъществяване на един от главните цели на държавното управление в енергийната сфера – диверсификация на енергийните източници. Част от самодейността е и планът за довеждаща газопреносна инфраструктура с високо налягане за зареждане на консуматори в Източномаришкия район, който има водещо значение от позиция на обезпечаване на нов стопански образ на района.

Приоритетната реализация на тези планове ще спомага за повишение на конкуренцията в бранша и реализиране на по-добри условия за всички консуматори освен в нашата страна, а и в целия район.

Развитието на нуклеарната енергетика е главен приоритет на държавното управление в енергийната сфера, който има основно значение за сполучливо реализиране на задачите за декарбонизация и енергийна сигурност. Проектът за нови нуклеарни мощности на площадката на АЕЦ " Козлодуй " е стратегически за страната.

Съгласуването и тясната съгласуваност в работата на всички ангажирани ведомства по плана са водещи за сполучливото му осъществяване.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР