Със заповед на кмета Пенка Пенкова от днес бедственото положение

...
Със заповед на кмета Пенка Пенкова от днес бедственото положение
Коментари Харесай

Бедственото положение в Лом е отменено

Със заповед на кмета Пенка Пенкова от през днешния ден бедственото състояние в Лом и околните села Зимфир, Сливата, Орсоя и Добри дол е анулирано, а действието на общинския проект за отбрана при бедствия е прекъснато, оповестиха от общинската администрация в Лом. В момента на всички места в Лом има вода и животът в крайдунавския град се възстановява.

Бедственото състояние беше оповестено, откакто от 16 октомври т.г. водата в Лом и околните села спря поради тежка повреда в довеждащия остарял тръбопровод. Авариралият тръбопровод е строен преди 50 години и съгласно общинското управление в Лом е тотално злепоставен. Годишно по него има над 360 повреди, а над 80 % от подаваната вода се губи по тръбите.

Пенкова заяви, че през 2017 и 2018 година община Лом получи от Министерството на районното развиване и благоустройството /МРРБ/ 1 636 965 лв. и построи с тях първи стадий от нов напорен тръбопровод в региона на село Добри дол, от където се водоснабдява град Лом. Сега новият тръбопровод бе обвързван със остарелия и по този начин се обезпечи вода за хората в Лом. За построяването на останалите четири стадия от новия напорен тръбопровод, който да размени остарелия 50-годишен тръбопровод и по този начин да се предотвратят нови бедствени положения в бъдеще, са нужни още 4 644 415 лв.. Утре Пенка Пенкова ще беседва в Министерство на регионалното развитие с министър Петя Аврамова за търсене на трайно решение на водния проблем в Лом и околните села, който визира 30 000 души в региона.

Кметът на Лом Пенка Пенкова изрече признателност от името на жителите на община Лом и от свое име на Главна дирекция "Пожарна сигурност и отбрана на популацията " и районните й структури в София, Монтана, Враца, Видин, Пирдоп и Своге за обезпечените водоноски за разпределяне на вода за битови потребности в Лом, а също на общините Монтана, Козлодуй, Вълчедръм, Гоце Делчев, Криводол, Брацигово и Ямбол, на ВиК-Монтана, на производителите на минерална вода "Ком ", "Девин " и "Банкя " за изпратената безплатно минерална вода, както и на "Ломско питие " за зареждането на цистерните с вода. Пенкова благодари на БЧК и на частни компании, оказали помощ в бедствената обстановка в общината.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР