Със Заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност

...
Със Заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност
Коментари Харесай

Започва засилен надзор на птицефермите в страната заради птичия грип


Със Заповед на изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) доктор Дамян Илиев е въведена стратегия за засилен контрол на птицевъдните обекти по отношение на неподходящата епизоотична конюнктура в страната, обвързвана със болестта Инфлуенца по птиците. Мерките включват биосигурност във фермите, по-висока периодичност на лабораторен надзор за доказване липса на зараза с вируса и предварителна защита в цялата страна. Птици ще могат да бъдат превозени единствено откакто са авансово лабораторно изследвани за съществуване на вируса.

По-рано тази седмица БАБХ установи нови огнища на болестта Инфлуенца по птиците – вид високопатогенен Н5 (птичи грип), в два животновъдни обекти, предопределени за развъждане на патици мюлари в село Върбица, община Димитровград, област Хасково и за кокошки носачки в село Богданица, община Садово, област Пловдив. В сходство с българското законодателство са подхванати всички ограничения за ограничение и предотвратяване разпространяването на вируса към други птицеферми. Определени са 3-километровите защитни зони и 10-километровите зони за наблюдаване към установените огнища на болестта. Забранено е придвижването на птици и артикули от тях в и от защитната и следената зона.

В двете зони се не разрешава търговията и напредването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за възобновяване на дивечовия ресурс. Извършват се ежедневни клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища в защитната зона.

В комерсиалната мрежа не са открити яйца с генезис от фермата за кокошки носачки. БАБХ припомня, че яйцата не са рискови за човешка консумация.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР