Със залп на фасулево топче най-многолюдното смолянско село Смилян ще

...
Със залп на фасулево топче най-многолюдното смолянско село Смилян ще
Коментари Харесай

Със залп на фасулево топче Смилян дава старт на 16-тия си празник

Със залп на фасулево топче най-многолюдното смолянско село Смилян ще даде старт на 16-тия си празник, оповестиха уредниците от локалното читалище „ Проф. Асен Златаров “.
Празникът на смилянския боб – знаково туристическо събитие за района, ще се организира на 27-ми октомври – последната събота от този месец, и ще бъде комбиниран с курбан за здраве и благодат.
Първенец измежду производителите на смилянски боб предходната година стана 22-годишният Антон Тодоров. От 10 декара, които засял за първи път, най-младият и най-хубав земеделец бе прибрал 970 кг продукция. На своя щанд Антон бе написал: „ Бях и в Англия, бях и на морето, само че най ми е добре тук в планината с гайдата в ръката и боб чорбата “.
Залпът на фасулевото топче дава начало и на надпреварата по планинско тичане за юноши и девойки на Българската федерация по лека атлетика.
От 10.30 до 12.30 часа гостите могат да прегледат щандовете на производители, където с изключение на смилянски боб ще могат да си закупят картофи, сушени билки, домашно приготвени сладка и други артикули, създадени в селищата от горното поречие на р. Арда. Ще могат да прегледат и творбите, участващи в състезанието „ Най-оригинално пано от смилянски боб “.
От 12.00 ч. до 12.30 ч в парковото пространство за най-малките участници и посетители на празника ще бъдат проведени „ Игрите на фасула “ - в тях те ще мерят експедитивност, умелост и прецизен мерник.
От 12.00 ч. в Зала 2 на Посетителски информативен център на Смилян гостите ще могат да прегледат и дегустират приготвените в състезанието „ Ястие от Смилянски боб “ до привършване на наличностите.
От 13.00 ч. локалните гении от самодейните групи при Народно читалище „ Проф. Ас. Златаров – 1927 “, креативен групи и сформира от учебното заведение, детската градина и пенсионерския клуб в селото ще се погрижат за положителното въодушевление на публиката с музикално-хумористична стратегия, отдадена още веднъж на фамозния локален боб.
Изпълненията на мъжка фолклорна група „ Виденица “ от с. Змеица и на женска група за достоверен фолклор от гр. Априлци също ще се погрижат за положителното въодушевление на всички.
Гости и поданици на селото могат да похапнат гратис естествен, екологично чист и подготвен по специфична рецепта смилянски боб, както и от приготвените за курбана локални ястия.
Фасулът за подготвяне на чорбата е дарен от жителите на селото, а кметството координира дарителската акция, приготвянето му и провежда обслужването на гостите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР