Със залеза на слънцето днес в Израел започнаха празненствата по

...
Със залеза на слънцето днес в Израел започнаха празненствата по
Коментари Харесай

В Израел отбелязват Рош Хашана - настъпването на новата 5780 година по еврейския календар

Със залеза на слънцето през днешния ден в Израел започнаха празненствата по случай новата 5780 година по европейския календар, съгласно който дните се броят от залез до залез в сходство с Тората. В нея се споделя: "И имаше вечер, и имаше утро - един ден ". Според еврейското летоброене през първия ден на първия месец на годината, който се назовава тишрей, настава Рош Хашана - Новата година, отбелязвана в чест на сътворението на света, осведоми ТАСС.

Рош Хашана се чества два дни - на първи и втори тишрей. През тези дни традицията не разрешава да се работи каквото и да било, с изключение на да се подготвя храна. На новогодишната софра се поставят ябълки с мед, сладки, ястия от моркови, цвекло, тиква, фурми, а също и глава на риба или овен. Това се прави, тъй като в превод Рош Хашана значи "Глава на годината ".

Прието е, че Рош Хашана се отбелязва не през първия, а през шестия ден от Сътворението на света, когато Бог е основал индивида. Новата година е началото на доста есенни еврейски празници, измежду които са Йом Кипур и Сукот. В навечерието на Рош Хашана по традиция централното статистическо бюро на Израел разгласява данни за броя на популацията. В новата година по еврейския календар Израел навлиза с население 9,092 милиона души. През миналите 12 месеца броят на израелците е повишен със 184 000 души или с 2,1 на 100.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР