Със законова промяна, обсъдена и приета от парламента, в Австрия

...
Със законова промяна, обсъдена и приета от парламента, в Австрия
Коментари Харесай

В Австрия стават официални титлите майстор и майсторка

Със законова смяна, разисквана и призната от Народното събрание, в Австрия стават публични купите "майстор ", която ще се редуцира мст. и "майсторка ", която ще се редуцира мст.ка.

Те ще се вписват в публични документи и ще бъдат официално равнопоставени на купата "бакалавър ". Титлата ще могат да вписват лицата, положили сполучливо майсторски изпит по някакъв поминък. В регистъра на австрийската Национална квалификационна рамка, който степенува квалификациите на австрийската просветителна система, степента "бакалавър " и квалификацията "техник с положен майсторски изпит " са на шесто равнище в класацията.

"Високото самопризнание на професионалното образование, обвързвано тясно с практиката, е очебийно с тази стъпка.

Майсторската подготовка получава в допълнение публично самопризнание ", посочи в изказване за печата ръководителката на Секцията по занаяти в Стопанската камара на Австрия.

Успешното полагане на майсторски изпит постоянно е опция за заемане на управителна позиция във компания или за основаване на лична компания. Новата купа е и спомагателен сигнал за чираците в избрани специалности, които стартират с проучването им на 14-годишна възраст, работят и сходно на студентите задочници, имат наложителни присъствени дни в междинните учебни заведения с механически профил.

Това ще ги подтиква за продължение на образованието и за полагане на майсторски изпит, който ще е равносилен на академично-теоретичното обучение, написа в изказването. Министърката на стопанската система Маргарете Шрамбьок също акцентира смисъла на новата купа за попълване на оределите редици на занаятчиите.

По този метод професионалният авторитет на занаятите е на ново ниво и квалифицираните действия в областта на занаятите стават по-привлекателни. Повишава се престижът на австрийските занаяти и в интернационален проект, разяснява Шрамбьок.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР