Със законопроекта за уреждане на отношенията, свързани с личните сметки

...
Със законопроекта за уреждане на отношенията, свързани с личните сметки
Коментари Харесай

С раздвижването на т. нар. спящи акции дребните собственици нямат да загубят нищо, смятат във финансовото министерство

Със законопроекта за споразумяване на връзките, свързани с персоналните сметки за безналични скъпи бумаги, водени в централния указател на скъпи бумаги от "Централен депозитар " АД, се цели идентифициране на притежателите на безналични акции и активизирането им като акционери при оптимално улеснение на процедурите и при минимални разноски. Това съобщи през днешния ден заместник-министърът на финансите Маринела Петрова на съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС), оповестиха от пресцентъра на финансовото министерство.

Законопроектът е ориентиран към притежателите на така наречен спящи акции от всеобщата приватизация, станала преди повече от 20 години.

Маринела Петрова добави, че ролята на страната е да отбрани акционерите, които са ощетени с неуреден дял, недоброто ръководство на фирмите и неучастието им с дял при процедурите по разпродажба. При основаването на документа е взето поради и мнение на Европейската банка за възобновяване и развиване.

То акцентира, че препоръчаната през 2019 година от МФ идея за активизиране на "спящите акции " ще докара до обилни изгоди за титулярите на сметки, локалния пазар и българската стопанска система като цяло, пишат от Министерството на финансите.

Васил Велев: Проектозаконът за "спящите акции " наподобява на опит за всеобща конфискация

По мотив изразените терзания от участниците в съвещанието на НСТС за времето и разноските за прекачване на акциите, заместник-министърът на финансите съобщи, че на акционерите, надлежно на техните наследници, е възложен задоволително дълъг период за реакция. Предвижда се лицата, които имат персонални сметки в Централен депозитар, да имат една година да подхващат дейности по прекачване на скъпите бумаги при капиталов медиатор или за идентификацията си. С капиталов медиатор може да бъде подписан контракт и отдалечено. В Централния депозитар и все още може да бъде направена инспекция онлайн за притежаваните от лицето бумаги. Петрова е допълнила, че ще бъдат положени всички старания за улеснение на процедурите и онлайн достъпа.

В случаите, в които след планувания в законопроекта период лицата не са разкрили сметки при капиталов медиатор, се планува трансформирането на акциите в различен финансов инструмент - дял от капиталов фонд. По този метод се цели улеснение на наследяването, приемане на дивиденти от страна на лицата, както и възстановяване на корпоративното ръководство на сдруженията посредством присъединяване на интернационален фонд управител с добра известност. Наследяването се улеснява, защото акциите са неделими, а дяловете могат да бъдат разграничени в случаите на заместничество.

Заместник-министърът на финансите съобщи, че таксата, която един акционер в обществено сдружение би заплатил за съхранението на акциите си при капиталов медиатор в множеството случай е приравнена на вноската, която следва да се заплати във Фонда за компенсиране на вложителите. В законопроекта се предлага за интервал от 2 година да не се дължи сходна вноска върху тези бумаги. След приключването на този интервал вноската ще е в размер на 0,05 на 100 от съхраняваните активи, т.е. на годишна база вноската на едно лице за акции на стойност 100 лв. ще бъде 5 стотинки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР