Със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за

...
Със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за
Коментари Харесай

Какви стават пенсиите от утре, 1 юли

Със Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2020 година бяха одобрени разноски за пенсии за над 10, 5 милиарда лв., като за плануваното осъвременяване и за нарастванията на пенсиите и добавките към тях са планувани общо 439,5 милиона лв. спомагателни средства по отношение на Закона за бюджета на ДОО за предходната година.

Над 2 милиона и 90 хиляди пенсионери ще получат нарастване на размерите на получаваните от тях пенсии и/или добавки, считано от 1 юли 2020 година Осъвременяването на пенсиите, отпуснати с начална дата до 31 декември 2019 година, ще се извърши с 6,7 на 100 по така наречен „ швейцарско предписание “.

Със Закона за бюджета на ДОО за 2020 година е избран нов най-малък размер от 250 лева на главната пенсия за застрахователен стаж и възраст. Поради това, нарастване от 1 юли т.г. ще има и при другите пенсии за трудова активност, приравнени на минималния размер за съответния тип пенсия. Максималният размер на пенсиите или сбора от пенсиите, без добавките към тях, се резервира на равнище 1200 лева

Размерите на пенсиите, несвързани с трудова активност, се дефинират в % от размера на обществената пенсия за напреднала възраст, който с Постановление на Министерския съвет № 107 от 28.05.2020 година е повишен от 132,74 лева на 141,63 лева, считано от 1 юли 2020 година

В резултат на осъвременяването и на нарастванията се чака междинният размер на пенсията на един пенсионер у нас за 2020 година да надвиши 415 лева

Новите минимални размери на пенсиите за трудова активност, както и размерите на пенсиите, несвързани с трудова активност, които са в действие от 1 юли 2020 година, са оповестени на интернет страницата на Национален осигурителен институт в графа „ Пенсии “/„ Отпускане на пенсии “/„ Осъвременяване на пенсиите по член 100 КСО от 1 юли 2020 година “.

Пенсионерите ще могат да се осведомят за новите размери на пенсиите си след 1 юли 2020 година посредством електронната услуга „ Справка за издадени пенсионни разпоредби по ЕГН и ПИК “ на интернет страницата на Националния застрахователен институт (НОИ). При поискване, разпорежданията ще се връчват и по определения от лицата метод - в съответното териториално отделение на института, по пощата с предложено писмо или посредством Системата за несъмнено електронно връчване на Държавна организация „ Електронно ръководство “.

Изплащането на пенсиите за месец юли 2020 година от Национален осигурителен институт ще стартира на 7 юли (вторник) и ще завърши на 20 юли (понеделник). Изплащането на сумите посредством пощенските станции ще бъде осъществено съгласно направен график, който ще бъде авансово разгласен във всяка една от тях. Преводите на юлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат осъществени на 7 юли 2020 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР