Със заключителна конференция завърши проектът „Подобряване на активите в „Софийска

...
Със заключителна конференция завърши проектът „Подобряване на активите в „Софийска
Коментари Харесай

Нова методология за оценка на активите подпомага устойчивостта на ВиК сектора в България


Със заключителна конференция приключи планът „ Подобряване на активите в „ Софийска вода “ АД “ посредством създаване на нова методика за оценка на физическото положение на активите, реализиран по Дунавската водна стратегия взаимно с Българската асоциация по водите.

Форумът събра над 100 представители на ВиК бранша, общини и представители на бизнес-организации, които бяха осведомени с резултатите от траялия 11 месеца план. Той има за цел да създаде и показа методология за оценка на положението на ВиК-активите, което да подкрепи тяхното дейно ръководство.

При откриването на конференцията Изпълнителният шеф на " Софийска вода “ АД Арно Валто, Заместник-директор на „ Веолия “ – България, акцентира какъв брой е значима обективната оценка на активите, с цел да могат ВиК операторите да ръководят дейно финансовите вложения. Той акцентира на смисъла на точното познаване на физическото положение на активите за постигането на добър баланс сред вложения, оперативни разноски и ръководство на рисковете.

Във встъпителните си думи ръководителят на БАВ Иван Иванов акцентира, че реалистичната оценка на активите посредством този план, сбъднат взаимно със „ Софийска вода “ АД, дава опция да се наблюдава качеството, за което са вложени средства от операторите. Една от позитивните страни на плана е и опцията да се споделят резултатите от него.

В този смисъл бе и изявлението на Филип Велер от Дунавската водна стратегия, който разшири смисъла на плана за целия район на Балканите и дефинира метода, методологията и заинтересоваността на страните като огромен триумф за бъдещето на ВиК активите. Той се спря и на бъдещето на Дунавската водна стратегия.

Заместник-министърът на районното развиване Малина Крумова в изявлението си за положението на ВиК-сектора също акцентира основната роля на емпиричните данни за положението на ВиК-активите за устойчивото ръководство на водния бранш. Решението за вложения, въз основа на оценка на активите, съгласно нея, е една добра база за балансиране на ползите на общините в изискванията на непостоянно и незадоволително финансиране. Тя ще даде опция да се генерират запаси за бъдещето и да се реализира сходство на бранша с условията на Европейски Съюз. Това значи основаване на жизнерадостен ВиК бранш. Заместник-министър Крумова приказва и за подготвяната Стратегия за финансиране на ВиК бранша в Република България. Една от концепциите е за основаване на Социален фонд, който на взаимен принцип да бъде капитализиран през цената на ВиК услугите със средства от финансово по-стабилните ВиК оператори.

Средствата от този фонд ще бъдат употребявани за реализацията на ВиК планове на територии, които не могат да употребяват европейски средства и където ВиК операторите не биха могли да обезпечат финансиране на пазарен принцип. Ивайло Колев от Световната банка обърна внимание на другите вероятни източници на финансиране, разпознати в Стратегията. През идващите години те би трябвало да обезпечат стабилно и перспективно развиване на бранша.

На конференцията бяха демонстрирани резултатите от плана. Участниците оцениха високо професионализма на експертите от „ Софийска вода “ АД при основаването на методиката за оценка на активите.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР