Със загуба от 21 млн. лева е завършила 2018 г.

...
Със загуба от 21 млн. лева е завършила 2018 г.
Коментари Харесай

Загубата на софийското парно е по-голяма от очакваната

Със загуба от 21 млн. лв. е приключила 2018 година най-голямата общинска компания в столицата - " Топлофикация-София ". В началото на годината тогавашното управление на сдружението предвижда, че негативният резултат ще е 14 млн. лв..

Натрупаната загуба се дължи главно на високите цени на въглеродните квоти, които сдружението е задължено да купува, изясни в понеделник ръководителят на стопанската комисия в Столичния общински съвет Николай Стойнев. При прогнозата си за загубата при започване на предходната година сдружението беше заложило много ниски цени на квотите, които се дефинират на пазарен принцип.

Загубата на " Топлофикация " е по-малка спрямо миналата година, когато е била 35 млн. лв.. Стойнев беше много сбит за положението на сдружението. Обясни, че до края на месеца би трябвало да завърши работата на работната група, която разисква разновидности за построяването на нови мощности за комбинирано произвеждане с привличането на непознат вложител.

Иначе сдружението е с над 800 млн. лв. отговорности, множеството от които са разсрочен дълг към " Българския енергиен холдинг ". Стойнев изясни, че част от отговорностите са настоящи - към " Булгаргаз " за пазаруването на синьо гориво за производството, и нарастват в края на отоплителния сезон, след което част от тях се погасяват при заплащането на изравнителните сметки. Въпреки това финансовите резултати на сдружението демонстрират, че задълженията му за предходната година са се нараснали с към 10% по отношение на 2017 година

Управляващите от ГЕРБ в общината регистрират, че положението на общинските компании е положително и няма съществени промени по отношение на предходните години. Освен " Топлофикация " на загуба не престават да са и трите сдружения, които обезпечават градския превоз - " Столичен автотранспорт ", " Столичен електротранспорт " и " Метрополитен ". Конкретни данни за финансовото им положение не бяха показани, само че Стойнев изясни, че резултатите им се дължат не на неприятно положение или ръководство, а на вложения и амортизации, които подвигат разноските.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР