Със забележително спокойствие и оптимизъм, ръководството на Националната агенция за

...
Със забележително спокойствие и оптимизъм, ръководството на Националната агенция за
Коментари Харесай

Течът на данните на 5 млн. българи засега се оценява на две оставки на средно ниво в НАП

Със удивително успокоение и оптимизъм, управлението на Националната организация за приходите за първи път излезе пред медиите в по-пълен състав след хакерската атака, довела до приключването на персоналните данни на над 5 млн. български жители. Изпълнителният шеф Галя Димитрова публично разгласи, че не мисли за оставка макар случилото се и макар решението да не прекъсва отпуската си поради рецесията.

За сметка на това, двама ръководители на звена ще понесат виновност, а българите ще знаят „ скоро” какво тъкмо от данните им е попаднало в ръцете на хакерите, само че в действителност дори и данъчните не знаят по кое време ще могат да кажат повече по този въпрос.

За оставката – каквото сподели Горанов

„ Изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите е изпълнителен шеф и когато е в отпуска. Той е зает с работата на организацията даже когато не е в тази постройка. През цялото време съм била в непрестанен контакт с екипа си, чувах се с министър Горанов, бях в безусловно течение с всичко, което се случва”, безапелационна беше Димитрова.

Тя акцентира, че оставката „ е най-лесното нещо”. „ Говорила съм доста пъти с министър Горанов, в това число и по тази тематика, като той желае от мен решения, а не оставка”, съобщи още шефката на данъчните. Любопитното в тази ситуация е, че самият Горанов даде съвсем същия отговор преди две седмици в ефира на bTV, когато Димитрова беше в отпуска, а той трябваше да изяснява пред обществеността какво следва след (и за него персонално) краха на киберсигурността на Национална агенция за приходите: „ От мен се чакат решения и събираемост, а не оставки”.



Към 29 юли имаме 69% осъществяване на проекта, което е 2% повече от заложеното и 1,3 милиарда лева събрани допълнително, няма друга европейска приходна организация, която да е вдигнала толкоз събираемостта си за последните години – по този начин Галя Димитрова отбрани тезата си, че Национална агенция за приходите работи задоволително добре.
Шефът на Национална агенция за приходите след хакерската офанзива: Тежко решение бе да не си приключа отпуска По думите на Галя Димитрова оставки се подават елементарно в сложен миг, по-важното обаче е да се преодолее рецесията
Голяма част от ревюто ѝ беше отдадено на проектите данъчните да оферират още по-добри и още по-достъпни електронни услуги, които към този момент да са и по-сигурни. Тя не пропусна и да напомни, че и „ Фейсбук” и ФБР са били ударени от хакери.

(Ни)кой е отговорен

Държавната компания „ Информационно обслужване” сега прави одит на киберсигурността в Национална агенция за приходите. Зам.-изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Милена Кръстанова уточни, че поддръжката на софтуера и хардуера досега се е правило от лични експерти и външни компании. Към момента няма данни някой от подизпълнителите да не е извършил заложеното от организацията.

По същия метод и досега Инспекторатът на Национална агенция за приходите не е открил чиновници на Национална агенция за приходите, които с съответни дейности да са съдействали за пробива в системите, означи Галя Димитрова.
Спецпрокурор: „ ТАД Груп ” са избирали от кои компании да крадат данни, пратили са на „ Биволъ ” масива на Национална агенция за приходите Атака против властта и управническата настройка видяха от държавното обвиняване в хакерската атака против данъчните
Според нея анализът на аргументите за случая е посочил „ пропуски в работата на звената за осведомителни системи и осведомителна сигурност”. „ Това беше повода да желая и получа оставката на ръководителя на звеното за осведомителни системи, поискала съм оставката и на ръководителя на звеното за осведомителна сигурност”, изясни шефката на Национална агенция за приходите.

По информация на bTV Атанас Янев към този момент не работи в Национална агенция за приходите, до момента в който сътрудника му с сектор " Информационна сигурност " Боян Ганев към момента работи при данъчните макар настояването на Галя Димитрова.
Снимка: БГНЕС
Тя стартира концепцията киберзащитата на Национална агенция за приходите, а и на други администрации у нас да се аутсорсне, т.е. да се даде напълно на външна компания. Много по-лесно е страната да сътвори такава организация или да употребява такава организация, която да работи на национално равнище, в сравнение с всяка конструкция сама да образува сходен екип, изясни претекстовете си тя.

„ Скоро”

Продължава работата по електронната услуга на Национална агенция за приходите, която ще демонстрира на всеки жител с годен ПИК или електронен автограф какви тъкмо негови данни са били откраднати. Галя Димитрова разгласи, че информираността на обществото е измежду целите.

В същото време заместникът й Милена Кръстанова изясни, че в действителност обстановката с масива от данни не е толкоз елементарна: „ Не можем да ви осведомяваме за съответната дата, тъй като не можем да подсигуряваме, че на съответната дата услугата ще бъде налична. Процесът, който се прави в организацията, е прекомерно сложен”.

По думите ѝ от 73 млн. записа при първата итерация на сравнението сред каченото от хакерите и наличното в сървъра на данъчните са излезли над 609 000 несъответствия и предстоят още няколко механични обработки преди оставащите проблеми да бъдат отстранени ръчно.
Появи се разминаване сред справката в Национална агенция за приходите и изтеклите масиви Жертва на теча се съмнява в коректността на приложението за инспекция
По думите ѝ повода може да бъде в метода, по който са изтеглени не в цялост данните и са се получили разбърквания, само че все още не могат да се изключат и операции.

До момента 937 620 българи са се ревизирали единствено за това дали изобщо има техни данни в каченото от хакерите онлайн. За 665 000 отговорът е бил „ Да”.

Кибератаката против Национална агенция за приходите Спецпрокурор: „ ТАД Груп ” са избирали от кои компании да крадат данни, пратили са на „ Биволъ ” масива на Национална агенция за приходите Специализираният съд взема решение дали да остави в ареста Иван Тодоров Адв. Ина Лулчева: Проблемът не е дали едно момче е пробило Национална агенция за приходите, а по какъв начин страната си пази данните Специализираната прокуратура ще желае непрекъснат арест за шефа на „ ТАД груп ” Собственикът на „ ТАД Груп ” не се прибра в България Шефът на Национална агенция за приходите след хакерската офанзива: Тежко решение бе да не си приключа отпуска Собственикът на " ТАД Груп " Иван Тодоров е бил основател на ГЕРБ Има ли интрига в хакерската атака против Национална агенция за приходите? Появи се разминаване сред справката в Национална агенция за приходите и изтеклите масиви Томислав Дончев: За целия теч на данни ще се откри кой е отговорен Национална агенция за приходите: Няма опасност за загуба на имущество или средства след хакерската офанзива Корнелия Нинова: Национална агенция за приходите да заплати промяната на персоналните карти поради хакерската атака Обявиха за интернационално търсене притежателя на „ ТАД Груп ” (ОБЗОР) Национална агенция за приходите пусна приложението за инспекция на изтеклите персонални данни Собственикът на „ ТАД Груп “ пред bTV: Работим за сигурността на страната, а не срещу нея Разследващите офанзивата против Национална агенция за приходите са разкрили над 500 000 имейла с пароли в конфискуваните компютри Парламентът създае анкетна комисия за хакерската атака против Национална агенция за приходите Обвинените за хакерската атака против Национална агенция за приходите към този момент са трима Специалист за хакерската офанзива: Вредно е да се основават конспирации и да се всява суматоха Ще бъде ли разгласен шефът на „ ТАД груп ” за интернационално търсене?
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР