Със своята реч пред Бундестага в Берлин руският ученик Николай

...
Със своята реч пред Бундестага в Берлин руският ученик Николай
Коментари Харесай

Ученикът, който разгневи Русия

Със своята тирада пред Бундестага в Берлин съветският възпитаник Николай Десятниченко разгневи родната си Русия. Сега депутати от съветската Дума укоряват една немска фондация, че е написала текста на десетокласника.

През последните седмици Николай Десятниченко, който и без друго е слабоват, е свалил цели седем кг. Скандалите към едно негово изявление в Берлин безусловно са го стопили. Всъщност, младежът от сибирския град Нови Уренгой желал просто да се разгласи в отбрана на мира и за помиряване сред някогашните врагове. В своята близо триминутна тирада пред Бундестага в Берлин той разказал какъв брой го развълнувала ориста на един боец от Вермахта. В рамките на германо-руски училищен план, в който взел участие и Николай, бил открит гробът на немския боец Йохан Рау, умрял по време на Втората международна война. "Бях доста печален и разчувствуван, тъй като видях гробове на почтено починали хора, огромна част от които преди този момент са живеели в мир и не са желали да водят война ", гласи част от речта на младежа.

Тези негови думи обаче били възприети в Русия като "непатриотично състрадание ", "предателство " и непознаване на историята на "татковината ". Ученикът бил засипан от обиди и закани в обществените мрежи. Много известни съветски персони също разкритикували изявлението на младежа. Нещо повече: гимназията, в която учи десетокласникът, била подложена на административна инспекция, директорката получила документално предизвестие, а на учителката на Николай по немски език било препоръчано да подаде молба за овакантяване.

Фондация "Фридрих Еберт " под напън

В съветските медии се твърди, че немската фондация "Фридрих Еберт " е финансирала ученическия план, в който взел участие Николай. Депутатът от съветската Дума Евгений Фьодоров да вземем за пример съобщи, че фондацията е подучила безчет съветски възпитаници да омаловажават успеха на Червената войска. Фьодоров твърди също по този начин, че текстът на изявлението на Николай е бил написан от немската фондация.

Поради това съветският народен представител упорства въпросната фондация да бъде включена в листата на "нежеланите организации ". Фьодоров към този момент е подал молба до съветската прокуратура за осъществяване на съответната инспекция. Ако решението на прокуратурата, което се чака до седмица, съвпадне с гледната точка на депутата, това би било равнозначно със възбрана на фондацията на немските социалдемократи на територията на Русия.

Председателят на тази фондация Курт Бек, някогашен министър-председател на провинция Райнланд-Пфалц, в това време съобщи, че неговата фондация няма нищо общо с въпросния училищен план. "Фондация "Фридрих Еберт " няма нито финансово, нито организационно и логистично или каквото и да е друго присъединяване в изявлението на младия руснак Николай Десятниченко, направено на 19 ноември 2017 пред немския Бундестаг ", съобщи Бек.

Какво споделя Берлин?

Призивът на депутати от Думата за включването на фондация "Фридрих Еберт " в листата с "нежеланите организации " провокира угриженост в немското Министерство на външните работи. Повод за паника са и "радикалните упреци и острата изразителност против фондацията по този въпрос ".

Райнер Бройл от външното министерство съобщи пред Дъждовни води, че държавното управление в Берлин поздравява стратегиите за юношески продан и взаимното проучване на историята на двете страни, тъй като ги счита за значим детайл от германо-руските връзки. А тук изключително значима била и ролята на Германския съюз, грижещ се за военните гробове.

Факт е, че не фондация "Фридрих Еберт ", а точно този съюз е бил основател на плана, по който взаимно са работили групи от съветски и немски възпитаници. От дълги години насам въпросната организация поддържа планове за изследването на биографиите на бойци от разнообразни страни, убити по времето на Втората международна война.

Целите разходи по пътуването на учениците и на един преподавател от Нови Уренгой до Берлин са били поети от Германския съюз, грижещ се за военните гробове.

Текстът на речта си пред Бундестага Николай написал самичък, благодарение на майка си. "Ние не диктуваме нито на немските, нито на съветските възпитаници, идващи по линия на младежкия продан в Германия, какво да приказват ", съобщи представителят на немското държавно управление Щефен Зайберт.

"Идеологически и расистки стимулираната унищожителна война беше подета от Германия. Тази война донесе на хората неизмерими премеждия, ужаси и опустошения – това е несъмнено. Мероприятия като възпоменателното празненство в Бундестага, на което е взел участие съветският възпитаник, си слагат таман тази цел – въпросните закононарушения в никакъв случай да не бъдат забравени ", обясни още Зайберт.

Германското държавно управление въобще не може да проумее по какъв начин по този начин московското бюро на фондация "Фридрих Еберт " се е оказало забъркано в тази история. Натискът на съветските управляващи над настоящи в Русия немски фондации обаче не е нещо ново. Представителството на фондацията в Москва беше претърсено за първи път още през март 2013. Същото се случи и с московското бюро на близката до християндемократите фондация "Конрад Аденауер ". Навремето обаче тези дейности останаха без последици.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР