Със своята политика американският президент Доналд Тръмп спомага ЕС и

...
Със своята политика американският президент Доналд Тръмп спомага ЕС и
Коментари Харесай

SRF: Европейците вече имат повече общи интереси с Русия, отколкото със САЩ

Със своята политика американският президент Доналд Тръмп спомага Европейски Съюз и Русия все по-често да разискват не украинската рецесия, а други тематики, декларирал немският политик Щефан Майстер в изявление за швейцарската телевизия SRF. (Качено е на уеб страницата на малкия екран под заглавие „ Treibt Trump Europa den Russen in die Arme?”)

„ Европейците виждат, че в този момент по въпросите на търговията, енергетиката и по въпроса за Иран имат с Русия повече общи ползи, в сравнение с с Америка на Тръмп” – твърди специалистът. Според него, американският президент слага под въпрос фундаментални полезности на трансатлантическите връзки.

„ Сега обаче нашите ползи с Москва се пресичат изключително в обстановката с Иран” – твърди специалистът. Той е уверен, че Русия в действителност не е заинтригувана от разпространяването на атомно оръжие и в Съвета за Сигурност към Организация на обединените нации се застъпва за „ прогнозируемост” на обстановката. Освен това Кремъл има в Иран стопански ползи, акцентира Майстер.

По-рано Путин се намеси в споровете в Близкия Изток извънредно в границите на борбата със Запада, зародила разследване с украинската рецесия, продължава политологът. Със своите дейности в Сирия той искаше „ да усъвършенства преговорната позиция” на Русия в разговора с Европа и със Съединени американски щати. „ Това беше по-скоро отбранителна тактика.”

Майстер обаче твърди, че Путин „ мина в настъпление”. Русия фактически се изяви в Близкия Изток като авторитетен състезател, с който би трябвало да се водят договаряния и който даже може да влезе в ролята на медиатор.

При това точно слабостта на Запада разрешила на Путин да реализира такива резултати за толкоз къс период, смята политологът. Съединени американски щати оставиха в района вакуум. Много от локалните страни започнаха да търсят опция и частично я откриха в Русия.

Също по този начин не трябва да се недооценява „ силата на оста Москва-Техеран, приканва Майстер. „ В този миг и двете страни са заинтригувани от съдействието в Сирия и се нуждаят взаимно един от различен. На иранците са нужни съветските Върховен касационен съд, а на съветската страна – „ Хизбула” и иранските сухопътни войски. В същото време Техеран не е заинтригуван Москва да усилва въздействието си в района. В Кремъл пък не желаят Иран да стане основен състезател в Сирия. Русия по-скоро е заинтригувана от опазване на салдото в силите сред другите играчи и не желае да си скапва връзките със Саудитска Арабия и с Турция, обобщава Майстер в изявлението.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР