Със своята четвъртвековна история международната изложба на отбранителна техника Хемус

...
Със своята четвъртвековна история международната изложба на отбранителна техника Хемус
Коментари Харесай

Заков: Сигурността означава силна армия и въоръжение

Със своята четвъртвековна история интернационалната галерия на отбранителна техника " Хемус " се утвърди като една от водещите и атрактивни профилирани изложения в района. Тя постоянно е била място за срещи, основаване на контакти, започване на нови планове във военната област. Светът през днешния ден обаче не е какъвто беше. Пандемията наруши веригата на доставки, което сътвори дефицит на технологии. Успоредно с това започнатата от Русия война против Украйна ни сподели, че модернизацията във въоръжението е без конкуренция, че сигурността значи мощна войска и въоръжение. Това сподели министърът на защитата Драгомир Заков при откриването на 15-ото Международно ревю за отбранителни артикули и услуги " Хемус 2022 " в Пловдив, оповестиха от военното министерство.

По думите на Заков са нужни незабавни решения и дейности, които да обезпечат опцията за отбрана на територията на Република България и на Източния фланг на НАТО. " Това включва и гарантиране, че българските въоръжени сили са добре оборудвани, готови и оперативно съвместими с нашите съдружници ", посочи той. " Трябва ясно да осъзнаем, че ние имаме потребност от отбранителна промишленост, която да е задоволително постоянна, че да може да ни поддържа както във време на пандемия, по този начин и когато до нас има война ", акцентира военният министър.
 Радев се загрижи за положението и мотивацията на армията ни
Радев се загрижи за положението и мотивацията на армията ни

В срещата са взели участие министърът на защитата Драгомир Заков и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов

Приветствие при откриването на ревюто насочи и. На откриването участваха също началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, непрекъснатият секретар на защитата Антон Ластарджиев, членове на политическото и военното управление на Министерството на защитата, представители на Министерството на стопанската система, военни аташета, задгранични делегации, в това число на министерски равнище и други С прехвръкване на техника на Военновъздушни сили бе насочен и самобитен авиопоздрав към участници и посетители.

На конференция по рано през днешния ден беше регистриран растеж на изложителите в " Хемус 2022 ".

Зам.-министърът на защитата Станимир Георгиев заяви, че управлението на Министерството на защитата работи върху Инвестиционен план-програма, която да бъде импортирана в Народното събрание. Тя обрисува вероятностите в модернизацията на Въоръжените сили за 10-годишен интервал. " При реализацията на плановете целим цялостна бистрота във всички етапи, отговорно консумиране на обществените финанси и оптимално присъединяване на български компании, в сходство с техните благоприятни условия ", акцентира Георгиев.
 Американски F-35 ще пазят българското небе
Американски F-35 ще пазят българското небе

Нидерландските също оставали у нас

На въпрос за защитата на въздушното ни пространство след изтеглянето на нидерландските Военновъздушни сили, Драгомир Заков отговори: " Винаги ще има кой да пази българското небе, и сега също има, в лицето на българските Военновъздушни сили ". Той посочи, че страната ни ще продължи да бъде подпомагана от съдружниците по разнообразни способи, в границите на НАТО. По думите му, сега се организират разнообразни интервенции на НАТО, включващи и поддръжка по защитата на българското небе, в които не се ползва позициониране на самолети на съдружниците по български летища. Сред тях е и така наречен Air Policing от отдалеченост, изясни Заков. Той сподели още, че продължава разискването на разнообразни разновидности за укрепване на защитата на българското въздушно пространство със сили и средства на съдружниците.

Военният министър заяви още, че в полемика с Министерството на финансите ще се реши какви средства да бъдат отпуснати за защитата при актуализацията на бюджета.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР