Със своя заповед от днес министърът на здравеопазването забранява износа

...
Коментари Харесай

Забраниха износа на лекарства за диабет, шизофрения и рак

Със своя заповед от през днешния ден министърът на опазването на здравето не разрешава износа на избрани лекарствени артикули за лекуване на болести със социалнозначим темперамент - диабет, шизофрения и злокачествени болести. Недостигът на тези лекарства на пазара ще заплаши живота и здравето на забележителен брой пациенти в България. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Неспазването или спирането на назначената на тези пациенти терапия ще докара до сериозен риск за живота и здравето им, а смяната в лечението може да бъде осъществена единствено след спомагателни лабораторни проби и нужда от посещаване при доктор, което в изискванията на изключителното състояние, обвързвано с COVID-19, основава спомагателен риск за тези пациенти.

Още повече, че пациентите, които страдат от онкологични болести и диабет, спадат към рисковите категории пациенти по информация на Световната здравна организация според събраните данни за болестта COVID-19. Това се споделя в заповедта на здравния министър Кирил Ананиев.

Забранява се и износът на избрани артикули, съдържащи етанол. Продуктите, съдържащи етилов алкохол (Ethanol), са необятно употребявани за стерилизация за попречване на по-нататъшното разпространяване на заболяването и за запазване живота и здравето на жителите и медицинските експерти.

Търсенето на такива артикули е доста нараснало след оповестяването на изключителното състояние в Република България, като продължава да нараства и сега. Забраната за експорт на посочените в заповедта лекарствени артикули е в действие до анулация на изключителното състояние (13 май).
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР