Със своя заповед министърът на здравеопазването издаде днес нареждания във

...
Със своя заповед министърът на здравеопазването издаде днес нареждания във
Коментари Харесай

Нова заповед на Ананиев! Ще могат ли земеделците да обработват земите си?


Със своя заповед министърът на опазването на здравето издаде през днешния ден нареждания по отношение на работата на кооперативните и фермерски пазари, за обработването на земеделските площи, за непрекъснатост на дейностите по развъждане на селскостопански животни и произвеждане на фуражи.

Заповедта на здравния министър гласи:

1. Всяка община да сътвори организация за действието на кооперативните и фермерски пазари, като се регистрира съответната специфичност като разположение, потенциал и брой на участващи производители за директни доставки на дребни количества първични материали и храни до краен консуматор.

2. Въз основа на разбора по т. 1 и за запазване на всички участници във веригата от продавач до покупател могат да се ползват в допълнение следните практики:

2.1 Разширяване площта на фермерските пазари и слагане на осведомителни табели за съблюдаване на мерките;

2.2 Въвеждане на заграждания, за попречване скупчването на хора и установяване на наложително еднопосочно придвижване в границите на пазара;

2.3 Осигуряване на личен състав, който да дава и обезпечава следен достъп на клиенти;

2.4 Предпазване на храните от вторично замърсяване при предлагането им;

2.5 Спазване на отдалеченост от най-малко 2 м сред продавачите, предлагащи продукция и сред клиентите;

2.6 Ползване на защитни средства от продавачи и потребители;

2.7 Спазване на персонална хигиена и стерилизация.

3. Да се даде опция за достъп на стопаните до обработваемите аграрни площи. Да се даде достъп на земеделските производители за реализация на пазара, на създадената от тях продукция (зеленчуци, плодове, посевен и посадъчен материал и друга подготвена продукция) при съблюдаване на всички условия, целящи понижаване на риска от COVID-19.

4. За обезпечаване непрекъснатост на дейностите по развъждане на селскостопанските животни, по преработката на първични материали и произвеждане на фуражи, при налагане на карантина на контактните здрави лица, работещи в животновъдните ферми, преработвателните предприятия, същите могат да продължат работа с преднамерено наставление, като могат да напущат дома си за напредване до работното място, което подсигуряват с персонално подписана декларация, като работодателят обезпечава условия на работа, които не заплашват близките лица. Задължително е спазването на всички условия за персонална хигиена, потребление на персонални защитни средства и стерилизация.

5. Да се преустановят или анулират всички спомагателни ограничавания, въведени от органи на локалната власт, които не са в сходство със Закона за здравето и със Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година

6. Заповедта да се заяви на регионалните шефове и кметовете за осъществяване, както и на Министерство на вътрешните работи, шефовете на районните здравни инспекции и регионалните дирекции по сигурност на храните за реализиране на надзор по осъществяването.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР