Със своя заповед, издадена днес, 18 декември, министърът на здравеопазването

...
Със своя заповед, издадена днес, 18 декември, министърът на здравеопазването
Коментари Харесай

Здравният министър забрани износа на лекарства за лечение на COVID-19

Със своя заповед, издадена през днешния ден, 18 декември, министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов забрани износа на лекарствени артикули, които влизат в лечебните схеми за лекуване на болестта COVID-19 и се ползват в болничната и извънболничната помощ. Заповедта е издадена след писмо от Изпълнителната организация по медикаментите поради усложнената епидемиологична конюнктура. В него изпълнителния шеф на организацията изброява задължително употребяваните лекарствени артикули, които медицинските експерти от болничната и извънболничната помощ ползват при лекуването на заболели от коронавирусната зараза, са от разнообразни анатомо-терапевтични групи:

- С интернационално непатентно название Azithromycin;

- С интернационално непатентно название Enoxaparin;

- С интернационално непатентно название Nadroparin;

- С интернационално непатентно название Dexamethasone;

- Медицински газ О2.

Анализът на данните, които ИАЛ получава от Националната система за верификация за посочените лекарствени артикули, демонстрира доста повишение на потреблението им спрямо предходните месеци, като приблизително повишението за INN Azithromycin е с 5000%, за INN Dexamethasone е с 2300%, за INN Nadroparin и Enoxaparin - с съвсем 500%.

Резултатите от осъществените от ИАЛ инспекции по сигнали за дефицит от лекарствени артикули, осъществени през м. ноември до сегашния миг демонстрират, че изброените лекарствени продукти са предмет на успореден експорт от територията на Република България за други страни, в количества, създаващи предпоставки за евентуалния им дефицит на нашия пазар.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР