Със своя заповед днес директорът на Българската агенция по безопасност

...
Със своя заповед днес директорът на Българската агенция по безопасност
Коментари Харесай

Чумата по кози и овце стигна до Болярово, откриха вторично огнище на заразата

Със своя заповед през днешния ден шефът на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) доктор Дамян Илиев разгласи вторично огнище на чумата по дребните преживни животни в град Болярово . Това оповестиха от БАБХ.

Огнището е вторично, тъй като е зародило в стадо, чийто притежател има роднинска връзка с фермер от село Крайново, където преди този момент беше намерено огнище, т.е. то е обвързвано с към този момент открит случай .
В заповедта се показва, че шефът на ОДБХ Ямбол би трябвало да провежда:
1. Принудително ликвидиране по човечен метод и неутрализиране на всички дребни преживни животни в засегнатия животновъден обект, както и контактните му животновъдни обекти;
2. Мерките би трябвало да се изпълнят при съблюдаване на условията на Наредба № 22 от 14.12.2005 година за понижаване до най-малко страданията на животните по време на кръвопролитие или умъртвяване;
3. Труповете на животните в обектите и контаминирания материал да бъдат унищожени под формален контрол, по метод недопускащ разпространение на заболяването според изискванията;
4. Извършване на механично разчистване и многократна стерилизация на пространствата за дребни преживни животни, оборудването, транспортните средства, дворовете и улиците в и към животновъдните обекти;
5. Извършване на епизоотично изследване и следене през последните три седмици, преди датата на подозрение на придвижвания на дребни преживни животни, артикули получени от тях и странични скотски артикули добити от тях, фуража и на транспортните средства, свързани с обектите.
Собствениците на убитите животни ще да бъдат обезщетени според член 141-148 от Закона за ветеринарномедицинската активност и Наредбата за изискванията и реда за разходване на средствата за покриване на разноските, свързани с епизоотичните опасности.
Определена е 3 км защитна зона, към огнището, в която влиза град Болярово, община Болярово, обл. Ямбол, и 10 км следена зона към огнището, в която влизат следните обитаеми места - с. Вълчи извор, с. Ружица, с. Малко Шарково, с. Воден, с. Шарково, с. Мамарчево, с. Ситово, Лалково, с. Славейково, с. Златиница, с. Дъбово, с. Попово, с. Стефан Караджово, с. Голямо Крушево.
В тези обитаеми места би трябвало да се извършат ограниченията:
1. Преброяване и актуализация на данните за дребните преживни животни и животновъдните обекти в осведомителната система ВетИС;
2. Ежеседмични клинични прегледи за чума по дребните преживни животни и други заразни заболявания във всички обекти за дребните преживни животни, като резултатите от прегледите да се документират;
3. Вземане на двойни проби (серум и очен или носен секрет) от всеки един обект с дребни преживни животни по скица за разкриване на 5% разпространяване с 95% меродавност и изпращането им до НДНИВМИ за проучване за чума по дребните преживни животни.

напомня, че на ексклузивен брифинг тази заран земеделският министър Румен Порожанов разясни, че две са стадата, в които има установена позитивна проба за чума по дребните преживни животни. Едното е на баба Дора в село Шарково, другото е в град Болярово .
Министърът сподели обаче, че евтаназията на животните ще бъде отсрочена " за малко време ", а дезинфекцията за цялото място се прави по специфични инструкции.
Порожанов съобщи и че резултатите от всички проби са качени на уеб страницата на БАБХ. Пробите са изследвани от френската лаборатория CIRAD. " Има още доста проби, от които чакаме резултати, те излизат от време на време. Надяваме се заболяването да бъде овладяна, само че ни тормози напрежението ", добави още земеделският министър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР