Със свой указ президентът Румен Радев определи датата на изборите

...
Със свой указ президентът Румен Радев определи датата на изборите
Коментари Харесай

ЦИК регистрира партии и коалиции за местния вот от 2 до 11 септември

Със собствен декрет президентът Румен Радев дефинира датата на изборите за кметове и общински съветници да бъда 27 октомври. „ Ранното насрочване на изборите подкрепя ЦИК да стартира да работи с естествени темпове “, увери Андреев и акцентира, че до този миг членовете на комисията са дали своят вот 32 кардинални решения и 204 решения за назначение на Общински изборни комисии.
От комисията подсетиха още, че на локалния избор работи правилото за уседналостта на гласоподавателите и претендентите. "Както дейното, по този начин и пасивното изборно право в тези избори, е обвързвано с условието за уседналост, т. е гласоподавателят или претендентът би трябвало да е живял с непрекъснат или сегашен адрес не по-малко от 6 месеца преди датата на изборите в съответното обитаемо място “, посочи Андреев.
Това е и повода на тези избори да не се разкриват изборни секции в чужбина.
Андреев напомни още, че според последните законови промени към този момент е възможно финансиране на предизборната акция със средства на юридически лица и еднолично търговци.
От ЦИК прецизираха и какви ще бъдат възнагражденията на участващите в секционните изборни комисии. Председателят ще получава 100 лева, заместниците му и секретарите 90 лева, а членовете по 80 лева Всеки, който е взел участие в в допълнение образование обаче ще получи в допълнение по 10 лева За тези представители на СИК, които ще предават книжата в Общинската изборна комисия, са планувани и спомагателни суми.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР