Със своите над 100 км канали, които се вият около

Със своите над 100 км канали, които се вият около ...

Амстердам, каналите, задръстванията и роботизираните лодки.


Със своите над 100 км канали, които се вият около 90 острова, както и повече от 1300 моста по протежението им, холандската столица Амстердам е истински кошмар за специалистите по градоустройство. Ето защо, местният институт за напредничави градски решения (AMS), съвместно с Масачузетския технологичен институт (MIT), разработва система от автоматизирани лодки, с които да се улесни превозването на хора и стоки в града, без това да натоварва и без това натоварения трафик.
Снимка 442131

Проектът се казва Roboat и стартира още през 2016, когато е представена плаваща платформа, която може да се движи напред, назад и настрани по предварително програмирани маршрути по каналите. Впоследствие технологията еволюира и в момента екипът работи по автономна система, която може сама да се ориентира в пространството, използвайки система, подобна на тази в безпилотните автомобили. Нещо повече, платформите вече могат да се съчленяват една с друга и да оформят цели плаващи структури.

Тези структури могат да се използват за всичко - от преместваеми мостове, през транспортно средство за хора и стоки, до баржи, които да извозват отпадъците надолу по течението.
Снимка 442133

В края на август, екипът, който работи по тези плаващи "роботи", представи алгоритъм, според който съдовете ще могат напълно автоматично да се сглобяват и разглобяват един с друг, както и да се движат и преместват на нова локация, без да е необходима намесата на хора.
Снимка 442132

Засега няма ясен срок, кога проектът ще бъде завършен, нито кога ще видим първият работещ, пълноразмерен прототип. Ясно е само, че холандците са твърдо решени да променят начина, по който разбираме Амстердам. И то за втори път. Първият път беше с велосипедната "инвазия".

Източник: lifestyle.bg