Със своите над 100 км канали, които се вият около

...
Със своите над 100 км канали, които се вият около
Коментари Харесай

Амстердам, каналите, задръстванията и роботизираните лодки

Със своите над 100 км канали, които се вият към 90 острова, както и повече от 1300 моста по протежението им, холандската столица Амстердам е същински призрачен сън за експертите по градоустройство. Ето за какво, локалният институт за напредничави градски решения (AMS), взаимно с Масачузетския софтуерен институт (MIT), създава система от автоматизирани лодки, с които да се улесни превозването на хора и артикули в града, без това да натоварва така и така натоварения трафик.
 Снимка 442131

Проектът се споделя Roboat и започва още през 2016, когато е показана плаваща платформа, която може да се движи напред, обратно и встрани по авансово програмирани направления по каналите. Впоследствие технологията еволюира и сега екипът работи по самостоятелна система, която може сама да се ориентира в пространството, употребявайки система, сходна на тази в безпилотните коли. Нещо повече, платформите към този момент могат да се съчленяват една с друга и да оформят цели плаващи структури.

Тези структури могат да се употребяват за всичко - от преместваеми мостове, през транспортно средство за хора и артикули, до баржи, които да извозват отпадъците надолу по течението.
 Снимка 442133

В края на август, екипът, който работи по тези плаващи " роботи ", показа логаритъм, съгласно който съдовете ще могат изцяло автоматизирано да се сглобяват и разглобяват един с различен, както и да се движат и реалокират на нова локация, без да е нужна намесата на хора.
 Снимка 442132

Засега няма явен период, по кое време планът ще бъде приключен, нито по кое време ще забележим първият работещ, пълноразмерен първообраз. Ясно е единствено, че холандците са твърдо решени да трансформират метода, по който разбираме Амстердам. И то за повторно. Първият път беше с велосипедната " инвазия ".
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР