Със своите близо 54 хил. членове фейсбук групата за споделено

...
Със своите близо 54 хил. членове фейсбук групата за споделено
Коментари Харесай

Защо тъгуват автогарите

Със своите близо 54 хиляди членове фейсбук групата за споделено пътешестване сред Пловдив и София е може би най-голямата сходна в интернет. А фактът, че на всеки половин час в нея се разгласяват по няколко предложения за пътешестване в двете направления, приказва, че тя е и една от най-активните. Това би трябвало да е изненадващо, поради че на най-натоварената дестинация в България има рейсове на всеки час и значително влакове. Но не е.

Вместо с автобуса пътуваме с фейса

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Утре в 9 ч. потеглям за Пловдив от ИЕЦ. Имам 3 места и място за багаж. При интерес - ЛС, коментар или на телефон хххххх. " " Някой за София до 30 минути? " " Колата е с климатик, не се пуши и не се слуша чалга. " С сходни известия се намират търсещите и предлагащите транспорт, като с най-голяма периодичност се появяват предложенията през почивните дни, когато пътуват повече студенти и туристи. Могат да се намерят благоприятни условия за пътешестване и през нощта и ранните утринни часове, а от постовете на британски език се вижда, че споделеното пътешестване е употребена алтернатива и от чужденци.

Първото преимущество е цената - 7-8 лева при 12-14 лева на автобусните превозвачи и 9 лева за билет втора класа с влака. Но има и други позитиви: стандартните превозвачи не дават опция на потребителите да употребяват мобилния си телефон за образуване на пътуването; няма индвидуални варианти за качване от комфортни спирки и в комфортно време. Освен това не се оферират преференциални цени или понижения за десетките хора, които вземат дистанцията всекидневно, тъй като живеят в Пловдив, само че работят в София или назад.

Групите за споделено пътешестване, с две думи, са в сегашното, а превозвачите са още в предишното.

Рисковете на евтиния транспорт

Естествено, с качването си в колата на чужд пасажерът поема риск да не стигне в точния момент там, закъдето е тръгнал, да аварира по пътя или даже да катастрофира. Тъй като споделеният превоз не е контролиран, никой не следи дали колите са в изрядно техническо положение и с уредени документи. Няма гаранция, че лидерът е умел или че не сяда зад кормилото изнемощял. Ако се стигне до случай и несъблюдение на ангажимента, пътуващият не може да потърси отплата и няма пред кого да се оплаче с изключение на във фейсбук групата, където профилът на водача може да бъде изхвърлен от админа.

" Може би най-неприятното, което ми се е случвало, е да попадна в кола, в която се пуши или климатикът е негоден. Случвало се е и да се окажем трима на задната седалка, при което почва кавга кой да не е по средата ", споделя обожател на споделеното пътешестване. Според него рисковете от неприятни случки могат да се лимитират, в случай че човек изследва профила на предлагащия превоз и попита авансово за всички условия на пътуването. Ако не го устройват, не е длъжен да тръгне изобщо. Освен това фактът, че нормално в кола се събират по няколко пътникци, които имат едни и същи ползи, оказва напън върху лидера да се преценява с претенциите им.

Друг консуматор, който постоянно взима дистанцията с автомобила си, е на мнение, че рисковете се подценяват. " Чувал съм истории за водачи, които карат с 200 км в час, за гонки с полицията, опиати в багажника и иди обяснявай след това, че нямаш нищо общо и си се качил на споделено пътешестване. " Според него обаче фактът, че групи като тази са толкоз сполучливи, приказва за ниша на пазара, която обичайните превозвачи не съумяват да запълнят.

Бързо и с нови познати

Бързината на пътуването от час и половина, за колкото нормално се взема дистанцията от 130 км по автомагистралата, също е нещо, което се харесва на потребителите, още повече съпоставено с пътуването с влака. В най-хубавия случай то излиза 2 часа и половина. Най-големият плюс на споделения превоз е връзката с непознати в колата, което прави от пътуването прекарване. Това съгласно членове на групата е и водещият мотив за водачите да оферират превоз - с цел да не скучаят сами по пътя.

" Не бих споделила, че да си оказа помощ с разноските е първата ми причина да предлагам транспорт ", споделя дейна в групата потребителка, която прави сметката, че с 24 лева, колкото би взела от трима пасажери, човек би могъл да покрие съществена част от горивото, в случай че приемем, че една кола в най-лошия случай има разход от 8 литра на 100 км пробег. Към това обаче се прибавят разноските за техническо обслужване на колата, застраховки, винетка. " Забелязах също, че откогато качвам хора, ми се постанова доста по-често да отивам на автомивка, което също се прибавя към разноските ", споделя потребителката, която избира да не бъде споменавана с име.

Тихо, че ще ни закрият

Тя се тормози, че наранени от конкуренцията на групата, автобусни превозвачи биха могли да лобират за затварянето й и с това да си отиде едно от най-хубавите неща, които технологиите са донесли в всекидневието. " Запознала съм се с толкоз доста и забавни хора, които като ми описват с какво се занимават, мощно ме впечатлява. Интелигентни младежи, които работят и пътуват по света. Хора с отношение към природата, които намират, че с персоналния си образец спомагат да няма трафик и оказват помощ да не пътуват колите с празни седалки ", споделя потребителката.

Според нея групите за споделено пътешестване се саморегулират задоволително добре и постоянно има опция, в случай че някой не се усеща добре с шофирането на лидера или с компанията в колата, да слезе на някоя бензиностанция и да откри различен в групата да го вземе от там и да го закара до Пловдив или София.

" Има дупка в закона. Лицензи се издават за коли с над 9 места, което е рейс. Ако желаете да правите транспорт с леки коли, тогава желаят да сте регистриран като такси - с жълти коли, стикери. Да, само че заводите желаят да им се посрещне някой значим инженер или началник на летището и да се докара с първокласен автомобил, небрандиран, водачът да е с костюм, да приказва езици. Няма по какъв начин да предлагаш такова нещо законно в България ", счита събеседникът. Той намира, че има предумисъл в неналичието на правилник, тъй като в случай че държавниците изработят подобен, ще отворят пътя на компании като Uber, които на собствен ред бързо биха изтласкали от пазара стандартните автобусни компании.

Защо скучаят автобусите

" Безспорно се регистрира спад в потока от пътуващи с автобусен превоз при повишаване на неофициалните групи за споделено пътешестване ", разяснява Иван Добрев, управител направление " Вътрешни линии " в " Юнион Ивкони ". Той държи да се конкретизира терминът споделено пътешестване, което съгласно него е тип пътешестване с нестопанска цел, при което разноските за гориво и амортизацията на транспортното средство са съразмерно разпределени сред пътуващите. " В по-голямата си част пътуванията не са споделени, а със стопанска цел, което за бизнеса е престъпно и икономическо закононарушение ", счита специалистът.

Той си изяснява спада при пътуващите с формалните автобусни линии по направление Пловдив - София с няколко фактора. Първият са групите за споделен превоз, следвани от групите за проведен незаконен транспорт и на трето място - самите компании. " Точките за тръгване от Пловдив за София са три. Това основава комплициране в пътуващите за кой час, коя автогара е насочна за автобусният транспорт. Например часовете на превозвача " Хеброс бус " по линията, предоставени от квотата на община Пловдив, се обслужват от " Автогара Юг ", часовете на превозвача " Карат С " се обслужват от жп гарата, а всички останали превозвачи с междинна спирка Пловдив и пътуващи до София обслужват часовете си от " Автогара Север ".

От " Карат С " също считат, че понижението на пасажерите от последните години се дължи частично на групите за споделено пътешестване. По думите на притежателя Миролюб Столарски приблизително спадът е с към 20%, като прави уточнението, че събитията в програмата " Пловдив - столица на културата " са спомогнали за омекотяване на удара през последната година. Според него по-голям е казусът за превозвачите по дългите маршрутни линии. " В този сезон рейсовете до морето бяха цялостни. Сега са несъмнено на 50% от потенциала си. "

Но триумфът на тези пътувания дава обещание проблеми и за още линии. Според Столарски споделеното пътешестване стартира да се намества и в интернационалните транспорти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР