Със свое решение № 7863/12.06.2018 Върховният административен съд постанови, че

...
Със свое решение № 7863/12.06.2018 Върховният административен съд постанови, че
Коментари Харесай

Атака спечели дело срещу БХК

Със свое решение № 7863/12.06.2018 Върховният административен съд постанови, че водещата на предаването „ В окото на бурята “ по ТВ АЛФА Магдалена Ташева и Политическа партия АТАКА, в качеството си на снабдител на телевизионна продукция, не са направили дискриминация по отношение на нахлуващите нелегално в България мигранти, представяни от медиите като сирийски бежанци, по нито един от визираните в закона признаци „ националност, етническа принадлежност, поданство, генезис, вяра, персонално и публично състояние ".

В края на 2013 година Българският хелзинкски комитет подаде тъжба в Комисията за отбрана от дискриминация против Ташева, ТВ АЛФА и Политическа партия АТАКА от името на 8 лица от сирийски генезис. Те претендират, че в три излъчвания „ В окото на бурята “ от септември 2013 година са изразени квалификации, които ги дискриминират.

„ Изказванията на Ташева не насаждат, не популяризират, не предизвикват и не оправдават ненавист кардинално към всички бежанци, сирийци, мюсюлмани. Затова не е налице съображение за ограничение на свободата на словото….Изказванията касаят единствено онази група от чужденци, които вземат участие във въоръжени неправителствени групировки във военния спор в Сирия, правят жестокости и убийства, минават нелегално държавни граници, в това число границата на България и заплашват националната сигурност и тази на страните в Европейския съюз”, се акцентира в решението.

Върховен административен съд отхвърля опцията за търсене на отговорност от Магдалена Ташева, ТВ АЛФА и Политическа партия АТАКА и постановява, че жалбата на БХК остава без почитание.
Така след 5 години битка за правото на изложение, АТАКА завоюва дело против Българския хелзинкски комитет. Решението на съда е дефинитивно.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР