Със свое решение Върховният административен съд (ВАС) отмени спряната обществена

...
Със свое решение Върховният административен съд (ВАС) отмени спряната обществена
Коментари Харесай

Съдът отмени спирането на поръчката за нова лаборатория на "Капитан Андреево"

Със свое решение Върховният административен съд (ВАС) анулира спряната социална поръчка, която трябваше да набави съоръжение за държавната лаборатория на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ). Лабораторията е предопределена за работа на граничния пункт с Турция " Капитан Андреево ".

С това съдът отхвърли от 2 март, с което бе наложена краткотрайна мярка " прекъсване на процедурата " за социална поръчка.

Обществената поръчка е била открита на 18 януари с решение на шефа на Централната лаборатория за химични запитвания и надзор. Лабораторията е към БАБХ и в нея се правят и проучвания на пробите от граничния контролно-пропусквателен пункт (ГКПП) " Капитан Андреево ". Процедурата е блокирана по тъжба на " Интерпред Еврологистик " ЕООД. Върховен административен съд оставя без почитание като безпричинно настояването на сдружението за налагане на краткотрайна мярка " прекъсване на процедурата ".

Върховните магистрати одобряват, че изложените от възложителя съображения пред Комисия за защита на конкуренцията, както и приложените доказателства, обосновават превес на публичния интерес от продължаването на процедурата по възлагане на публичната поръчка. Антимонополната комисия е следвало да съобрази, че негативните последствия от всички ползи, които могат да бъдат повредени - в това число ползите, свързани с защитата и сигурността, надвишават изгодите от налагането на краткотрайната мярка, показва в претекстовете си съда, представен от Българска телеграфна агенция. Определението на Комисия за защита на конкуренцията е постановено в нарушаване на наредбите на Закона за публичните поръчки, защото не са регистрирани правилата на неотложност и необходимост, се споделя още в решението на Върховен административен съд. От съда означават, че публичната поръчка е обоснована като незабавна и неотложна, и съобразяваща се с рекомендации, които касаят Системата за лабораторен надзор на останки от пестициди и ветеринарномедицински медикаменти.
Върховните магистрати смятат, че определението на Комисия за защита на конкуренцията е погрешно и при постановяването му са позволени пороци, които са съображение за неговата анулация.

Определението на Върховен административен съд е дефинитивно.

От май 2022 година на стоките от тежкотоварните транспортни средства, преминаващи през пункта. След като пое процеса по проучване на пробите, БАБХ стартира да ги изпраща до централната лаборатория в София, което в началото докара до закъснение и митинги на превозвачи. Впоследствие потенциалът на изследваните проби беше повишен до 50 на ден, откакто беше открит филиал на централната лаборатория.

Държавният надзор е за сметка на частната компания " Евролаб 2011 ", която с контракт от края на 2021 година наема помещение на границата за 10-годишен интервал, което трансформира в лаборатория. Договорът е подписан от краткотрайно изпълняващия длъжността шеф на БАБХ Николай Роснев, назначен при ръководството на ГЕРБ. Понастоящем договорът за наем е предмет на правосъдни процедури, заради което не е разтрогнат. През януари стана известно, че от, което е в интерес на компанията. Тя към момента работи на граничния пункт, като оператор, виновен за пратката.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР