Със свое решение правителството одобри законопроект на нов закон за

...
Със свое решение правителството одобри законопроект на нов закон за
Коментари Харесай

Одобрен е проектът за нов закон за Българската народна банка

Със свое решение държавното управление утвърди законопроект на нов закон за Българската национална банка. С него се цели обезпечаването на правната интеграция на българската централна банка в Евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на страната ни. Евросистемата се състои от Европейската централна банка и националните централни банки на страните членки, чиято парична единица е еврото.

Пълното отразяване на условията на правото на Европейския съюз в устройствения закон за Българска народна банка е обвързвано и с превъзмогване на правните несъответствия, регистрирани в Докладите за конвергенция на Европейската централна банка и Европейската комисия за 2022 година, както и в предишни отчети. Те засягат правната уредба на парична политика, събирането на статистически данни, ръководството на интернационалните валутни запаси, платежните системи, издаването на банкноти, изборът на самостоятелни инспектори, финансовото отчитане, политиката по установяване на валутния курс, интернационалното съдействие. Отстраняването на правните несъответствия е и една от ограниченията в Плана за деяние, включващ ограничения за осъществяване на последващите задължения на страната ни след присъединението към Валутния механизъм II (ERM II).

С новия закон се основава правна рамка, която подхожда напълно на наредбите на Договора за действието на Европейския съюз и на Устава на Европейската система на централните банки и ЕЦБ.

Урежда се статутът на еврото като парична единица, дефинира се дизайнът на националната страна на разменните евромонети, стартирането и изваждането от обращение, замяната, обмяната и възпроизвеждането на евробанкноти и евромонети.

В закона се планува категорично в какви типове активи и принадлежности могат да се влагат запасите на Българска народна банка. Спрямо настоящата рамка се предлага разширение на оценките за кредитно качество на някои принадлежности – вместо принадлежности, оценени с двете най-високи оценки на две интернационално приети организации за кредитен рейтинг да се одобряват принадлежности, оценени с трите най-високи оценки на две интернационално приети организации за кредитен рейтинг. Целта е да се разширят капиталовите благоприятни условия с прибавянето на принадлежности, които обезпечават опция за по-висока рентабилност при вдишване на малко по-висок кредитен риск.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР