Със свое решение правителството одобри проект на Закон за изменение

...
Със свое решение правителството одобри проект на Закон за изменение
Коментари Харесай

МС одобри промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари

Със свое решение държавното управление утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за ограниченията против изпирането на пари.

Законопроектът има за цел да вкара в българското законодателство ограниченията, заложени в Плана за деяние с ограничения за адресиране на последващите задължения на Република България след присъединението към Валутния механизъм II (ERM II), Плана за деяние за ограничение на рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма, открити в Националната оценка на риска от изпирането на пари и финансиране на тероризма, и Препоръките от Доклада за България от Петия оценителен кръг на Комитета на специалистите за оценка на ограниченията против изпирането на пари към Съвета на Европа (MONEYVAL).

През декември 2022 година законопроектът бе утвърден от Министерския съвет и импортиран за разискване и приемане от 48-мото Народното събрание, като бе признат на първо гласоподаване през януари 2023 година. Поради преустановяване пълномощията на 48-то Народно заседание, законодателната процедура бе прекъсната. ЗИД на ЗМИП беше наново оповестен за социална консултация и след отразяване на механически бележки беше импортиран още веднъж за разглеждане от Министерския съвет.

С новата уредба се цели да бъдат адресирани някои пропуски и непълноти в настоящата нормативна уредба, в това число въвеждане на ефикасен механизъм за идентифициране на лицата, които дават услуги по дружествено ръководство и на съответни процедури за инспекция на чиновниците, ангажирани в даването на услуги по дружествено ръководство. Усъвършенства се механизмът за разрешаване на несъответствия сред информацията за действителна благосъстоятелност в Търговския указател и регистъра на юридически лица с нестопанска цел и информацията за действителна благосъстоятелност, открита по други канали, както и се вкарва в регистрите опция за регистриране за съществуване на съобщение за противоречие. Коригират се и някои грешки от техническо естество, които са разпознати от надзорните органи.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР